Labels

Thursday, June 18, 2009

BIN SAMA TAPI BUKAN SAUDARA KANDUNG

1. PKR KINI ADA TIGA BERADIK TETAPI BUKAN SAUDARA KANDUNG, KEBETULAN BIN SAMA TETAPI LAIN-LAIN SPISIS. DS ANUA IBRAHIM DARI P.PINANG, TS KHALID IBRAHIM SELANGOR, DAN D ZAID IBRAHIM KELANTAN.

2. TIGA-TIGA TOKOH INI BERSATU DALAM SEBUAH PARTI PEMBANGKANG, MASING-MASING MEMPUNYAI KEPAKARAN DAN KELEBIHAN. SEORANG PAKAR BERPOLITIK DAN BERPIDATO, SEORANG LAGI PAKAR EKONOMI DAN YANG SEORANG TU PAKAR UNDANG-UNDANG. KETIGA-KETIGA TOKOH INI ASALNYA PENYOKONG KERAJAAN BARISAN DAN ORANG UMNO. TETAPI KINI BERKERAT ROTAN BERPATAH ARANG DENGAN UMNO.

3. TOK NGAH AMAT BANGGA DENGAN KEBIJAKSANAAN MEREKA INI, MEMANG TIDAK DAPAT DIPERTIKAIKAN KEPAKARAN MEREKA. TETAPI SEBAGAI MANUSIA, PASTI TERDAPAT KELEMAHAN DAN KEKURANGAN, MALAH KESILAPAN YANG KITA TIDAK SEDAR TELAH PUN KITA LAKUKAN. PADA PANDANGAN TOK NGAH, MUNGKIN RAMAI RAKAN YANG SEPENDAPAT DENGAN SAYA, MEREKA TERLALU GHAIRAH DAN EGO DENGAN KEHEBATAN DIRI SENDIRI. PUN BEGITU TIGA TOKOH INI BERJAYA DENGAN KARIER MASING-MASING.

4. YANG MENYEDIHKAN TOK NGAH, IALAH LORONG DAN LALUAN YANG MEREKA AMBIL AGAK MENGECEWAKAN BANGSA SENDIRI. JIKA SEKIRANYA MEREKA BERADA DALAM UMNO DAN KERAJAAN BARISAN, PASTI RAKYAT LEBIH BANGGA DAN MERASA SENANG HATI. KERANA JIKA DALAM KERAJAAN MEREKA PASTI BOLEH MEMBERI SUMBANGAN YANG LEBIH BERKESAN, DARIPADA MEREKA DI PIHAK PEMBANGKANG. UNTUK MEMBANGUN DAN MEBERI KESELESAAN HIDUP RAKYAT, PASTI MENERUSI USAHA KERAJAAN WAKIL RAKYAT KERAJAAN. BAGI PIHAK PEMBANGKANG, HANYA MAIN POLITIK SAHAJA, DEMONTRASI SANA DIMONTRASI DI SINI. KEMPEN SANA , KEMPEN SINI. LANSUNG TIDAK ADA AKTIVITI PEMBANGUNAN.

TOK NGAH.