Labels

Saturday, June 20, 2009

PERPADUAN MELAYU GOYAH

1. SELEPAS PILIHANRAYA KE-12, 2008. ORANG MELAYU NAMPAK GOYAH DAN KURANG SENANG. KEPUTUSAN PRU-12 ITU AMAT MEMBIMBANGKAN BANYAK PIHAK. EMPAT BUAH KERAJAAN NEGERI TUMBANG KE TANGAN PEMBANGKANG, SELAIN DARI KELANTAN, KEDAH, P.PINANG, PERAK DAN SELANGOR DIPERINTAH OLEH PEMBANGKANG. YANG PALING BERGOLAK IALAH DI PERAK.

2. ORANG MELAYU PERAK KURANG SENANG, DENGAN CARA PEMBANGKANG MEMERINTAH NEGERI. PERASAAN BIMBANG DAN KHUATIR, MALAH GERAM DENGAN BEBERAPA KEPUTUSAN YANG DIBUAT OLEH KERAJAAN PR DI PERAK YANG DI PIMPIN OLEH IR MOHD NIZAR JAMALUDDIN. KEBIMBANGAN ITU DAPAT DIBENDUNG SEDIKIT APABILA MAHKAMAH RAYUAN MEMBUAT KEPUTUSAN PADA 22 APRIL 2009, BAHAWA DR ZAMBRY SAH SEBAGAI MENTERI BESAR PERAK. DALAM KEDUDUKAN YANG KURANG SELESA, ORANG MELAYU PERAK, TIDAK DUDUK DIAM, PELBAGAI RANCANGAN DAN GAGASAN DI BUAT UNTUK MENYATUKAN BANGSA MELAYU.

3. PERPADUAN ORANG MELAYU TELAH ROBEK DAN GOYAH. DENGAN USAHA BEBERAPA ORANG PIMIMPIN MAKA WUJUDLAH APA YANG DIKATAKAN "GAGASAN MELAYU PERAK (GMP) PADA 20 JUN 2009, YANG DIRASMIKAN OLEHY.BHG. TUN DR MAHATHIR MOHAMAD. DENGAN LAHIRNYA, GMP ITU SEHARUSNYA MAMPU UNTUK MENYATUKAN ORANG MELAYU PERAK KHASNYA. DENGAN SEMANGAT CINTAKAN BANGSA, TANAH AIR DAN AGAMA, MAKA SEMUA ORANG MELAYU PERLU BERSATU DAN BERPADU.

TOK NGAH.