Labels

Sunday, July 5, 2009

BIAR PEMUDA SAMA PEMUDA BERDIALOG

1. SYABAS DAN TAHNIAH TOK NGAH UCAPKAN KEPADA PEMUDA PAS DAN PEMUDA UMNO. TUNJUKAN ANDA BOLEH DAN ANDA JUGA PEMIMPIN MASA KINI DAN MASA DEPAN.

2. PERBINCANGAN SECARA ILMIAH ATAU BERDIALOG BAGI MENCARI JALAN PENYELESAIAN KOCAKAN YANG BERLAKU ANTARA UMAT ISLAM PAS DAN UMAT ISLAM UMNO AMAT BAIK DAN DISOKONG SERATUS PERSEN. USAHA YANG DI CADANGKAN ITU MERUPAKAN SUATU NIKMAT DAN RAHMAT YANG DIGERAKAN OLEH ALLAH KEPADA HAMBANYA. OLEH ITU TOK NGAH HARAP SEMUA PIHAK AKAN BERSETUJU DAN MEMBERIKAN INSPIRASI YANG MENYENANGKAN SUPAYA BERJALAN DENGAN BAIK. JAUHKAN SAMA SEKALI PERSEPSI NAGATIF.

3. ANAK MUDA YANG BERILMU DAN MEMPUNYAI SEMANGAT JATI DIRI, HARUS DI BERI PELUANG SELUAS-LUASNYA BAGI MENJANA MINDA YANG TAJAM DAN JASAD YANG TEGUH. UMAT ISLAM TIDAK PERLU BERDEBAT, BERBANTAH-BANTAH SESAMA SENDIRI. DUNIA SEDIA MAKLUM, DIMANA DAN BERAPA NILAI UMAT ISLAM. OLEH ITU TUNJUK KEPADA DUNIA BAHAWA MINDA DAN PROFESIONALISMA ORANG ISLAM TELAH BERUBAH DAN MAJU KEHADAPAN. KINI BUKAN LAGI MASA UNTUK BERTELAGAH SESAMA SENDIRI, ISLAM BUKAN BEGITU. SUNAH RASUL PERLU DI IKUTI.

4. TOK NGAH BERDOA' SUPAYA NIAT MURNI ANAK MUDA ITU, DAPAT DI RIALISASIKAN. INILAH YANG DIKATAKAN PUCUK DICITA ULAM MENDATANG. TOK GURU, TUAN GURU, PARA PEMIMPIN YANG BERDEDIKASI, BERI PELUANG KEPADA PEMUDA MENCARI JALAN KE SYORGA YANG KITA SAMA-SAMA IDAMKAN. TUNJUK AJAR YANG IKHLAS DAN JUJUR HARUS DI BEKALKAN KEPADA ANAK MUDA ITU. INSYA ALLAH TUHAN AKAN TUNJUK JALAN KEBENARAN DAN PERSEFAHAMAN YANG JITU.

5. MULAKANLAH DENGAN LANGKAH YANG TERATUR DAN BERITIKA. KEMUDIA DISUDAHI DENGAN SALAM YANG TERTIB. PASTI BERJAYA, INSYA ALLAH.

TOK NGAH.