Labels

Monday, August 24, 2009

KAUM CHINA DUHULU DAN KINI.

ORANG MELAYU SUDAH LAMA KENAL DAN BERKAWAN DENGAN ORANG CHINA, SEJAK KERAJAAN MELAYU MELAKA BERADA DI KEMUNCAKNYA LAGI. BUKU SEJARAH MELAYU, YANG DI TULIS OLEH MUNSHI ABDULLAH, ADA MENCERITAKAN KESAH INI.

KAUM CINA DATANG KE TANAH MELAYU HANYA UNTUK BERDAGANG DAN MENCARI MAKAN. KEMUDIAN DI BAWA OLEH BRITISH SEBAGAI PEKERJA LOMBONG DAN SEBAGAINYA. DI SAMPING ITU MEREKA BERNIAGA BERJAJA, MEMBUKA KEDAI DI KAMPUNG MELAYU, PEKAN DAN BANDAR. SETELAH UMNO DI TUBUHKAN DAN BERJUANG UNTUK MENCAPAI KEMERDEKAAN TANAH MELAYU DARI KERAJAAN BRITISH, KAUM CINA DAN INDIA DI BAWA BERSAMA BERKAPAL KE LONDON OLEH YTM TUNKU ABDUL RAHMAN.

BEGITULAH RAPATNYA ORANG MELAYU BERKAWAN DENGAN ORANG CHINA DAN INDIA. ORANG MELAYU DENGAN SIKAPNYA YANG LEMAH LEMBUT DAN BERBUDI BAHASA, KINI TELAH DILUPAI OLEH KAUM CHINA. MEREKA KINI BUKAN SAHAJA UNTUK MENGUASAI EKONOMI, MALAH MAHU MERAMPAS KUASA DARI ORANG MELAYU. TIDAK SILAP PEPATAH MELAYU BERKATA "TELUNJUK LURUS KELINGKING BERKAIT".

SETELAH BEGITU LAMA MENGECAP NIKMAT DI BUMI INI, KEKAYAAN DAN KEMEWAHAN TELAH BERADA DALAM GENGGAMAN, KINI MEREKA BERUBAH NIAT HENDAK MERAMPAS KUASA. INILAH YANG DIKATAKAN KACANG LUPAKAN KULIT, SUDAH DIBERI PEHA HENDAK BETIS PULA. IBARAT MELEPAS ANJING TERSEPIT. ORANG MELAYU MASIH TIDAK MARAH DAN TIDAK AMBIL KISAH. PERCUBAAN YANG DIRANCANG OLEH PUAK-PUAK TERSEBUT, MALAH ADA PULA MELAYU DAYUS YANG MEMBANTU NIAT JAHAT MEREKA. TIDAK PUAS HATI DENGAN HANYA MENGUASAI BIDANG EKONOMI, KINI KUASA PEMERINTAHAN JUGA MEREKA PERLU KUASAI, SEPERTI DI SINGAPURA.

PULAU PINANG DAH DAPAT, SELANGOR DAH DALAM TANGAN. TUNGGU SAJA DI PERAK, NEGERI SEMBILAN DAN MELAKA TIDAK LAMA LAGI. DI SAMPING ITU SEBAHAGIAN KAUM INDIA, MEMBUAT PUTAR BELIT DENGAN LAGAK SAMSING UNTUK MENDAPATKAN TEMPAT YANG KEKAL DAN LUAS SEPERTI ANAK BUMI PUTERA. KAUM CHINA MEMANG TERKENAL DENGAN PERGADUHAN ANTARA DUA PUAK JI HING DAN HAI SAN DI TAIPING. HINGGALAH SELEPAS JEPUN MENYERAH KALAH, MEREKA MENGAMBIL KESEMPATAN MEMERINTAH TANAH MELAYU DENGAN IDIOLOGI KOMUNIS. 14 HARI, RAMAI ORANG MELAYU DI SEMBELIH HIDUP-HIDUP.

SETELAH 52 TAHUN MERDEKA, KUASA PEMERINTAHAN NEGARA DIKONGSI BERSAMA, KAUM CHINA MASIH TIDAK PUAS HATI, MASIH LAGI MEMAINKAN FAHAMAN PERKAUMAN DENNGAN TUJUAN UNTUK MERAMPAS KUASA DAN MEMERINTAH NEGARA INI SECARA MEREKA. KEBAIKAN DAN KEJUJURAN BANGSA MELAYU, TIDAK DI HARGAI. SINGAPURA DI SERAH DENGAN LENANGAN AIR MATA, KEPADA KAUM CHINA, KINI MEREKA MERANCANG UNTUK MENGAMBIL MALAYSIA. ANDAINYA SINGAPURA TIDAK DIPISAHKAN, PASTI SEKARANG MALAYSIA TELAH DIKUASAI OLEH KAUM CHINA DAN INDIA.

KEKALAH BN DALAM PRU KE 12, ADALAH DI SEBABKAN PENGUNDI-PENGUNDI CHINA DAN INDIA BERALEH ARAH DAN BELOT. LEBIH DAHSYAT LAGI ADA BANGSA MELAYU YANG KHIANAT, DISEBABKAN INGIN MEMBALAS DENDAM, SERTA INGIN BERKUASA.

BANGSA MELAYU, YANG BERAGAMA ISLAM WAJIB BANGUN DAN BERSATU, DEMI NEGARA, BANGSA DAN AGAMA. ISLAM MENGAJAK KITA BERSAUDARA, BUAT YANG MAARUF JAUHKAN YANG MUNGKAR.

TOK NGAH.