Labels

Sunday, August 30, 2009

KEPALA LEMBU BUKAN HINA AGAMA.

MEMBAWA DAN MELETAKAN KEPALA LEMBU DI HADAPAN PINTU PAGAR SUK SELANGOR TIDAK SEMESTINYA MENGHINA AGAMA. KALAU DULU KITA PERNAH DIKEJUTKAN DENGAN KEPALA BABI, PUN TIDAK SIAPA KATA MENGHINA ISLAM. DISEBABKAN NAK JAGA HATI BUKAN ISLAM ORANG MELAYU YANG MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGERI, SANGGUP BERSEKONGKOL, MENYALAHKAN BANGSA SENDIRI, SEMATA-MATA KERANA KERUSI EMPUK MB.

PEMIMPIN PAS YANG SEKEJAP GAGAH DAN GARANG BAGAI SINGA LAPAR, KINI DAH HILANG TARING, MEMBISU SERIBU BAHASA. YANG ANEHNYA WAKIL PAS PULA MEMBELA MAKHLUK KAFIR UNTUK MENDIRIKAN KUIL DI SANA SINI.
PERNAH MEREKA KIRA BERAPA BANYAK KUIL DAN TOK KONG YANG DIDIRIKAN DALAM SEBUAH NEGARA YANG AGAMA RASMINYA AGAMA ISLAM? DIMANAKAH HORMAT MEREKA TERHADAP AGAMA RASMI NEGARA? JIKA DALAM SATU-SATU TEMPAT MEMPUNYAI TIGA EMPAT BUAH KUIL? SEBAGAI BOKTI SILA DATANG KE IPOH BERSEBELAH DENGAN STESYEN KTMB IPOH LIHAT SENDIRI BERAPA BANYAK KUIL? DAN BERAPA RAMAI PENDUDUK YANG BERAGAMA HINDU DISEKITAR BERKENAA?

TELAH BERDEKAT KUIL-KUIL ITU BERDIRI TEGAK, ORANG MELAYU ISLAM, TAK KACAU DAN TIDAK BANTAHPUN. DI LAHAT LANE IPOH, HADAPAN KAMPUNG KUALA PARI, JUGA ADA SEBUAH KUIL HINDU TERSERGAM HEBAT, TAK SAMPAI 300 MITER, SETIAP KALI LOCENG BERBUNYI ORANG ISLAM PEKAKKAN TELINGA SAHAJA, CUBA KIRA BERAPA ORANG PENGHUNI INDIA YANG TINGGAL DI LAHAT LANE ITU?

TOK NGAH SETUJU SANGAT DENGAN KENYATAAN YANG DIBUAT OLEH MENTERI DALAM NEGERI YB. DATUK SERI HISHAMUDDIN DAN YB. DATO' SRI UTAMA DR. RAIS YATIM, DALAM MINGGUAN MALAYSIA 30 OGOS YANG LALU.

KERAJAAN NEGERI YANG DI TERAJUI OLEH PKR WAJIB MEMBETULKAN KEADAAN SUPAYA RAKYAT YAKIN PR MAMPU MEMERINTAH NEGERI. BUKANNYA MENIMBULKAN MASALAH KEMUDIAN MENUDING JARI KEPADA ORANG LAIN. UMNO JADI DALANG DAN PDRM TIDAK JALANKAN TUGAS. KALAU DEMIKIANLAH CARANYA, CUBALAH JADI ANGGOTA PDRM SEHARI NAK RASA BEGAIMANA TUGAS POLIS.

PADA PANDANGAN TOK NGAH, KEPALA LEMBU ITU BAGI FAHAMAN ORANG MELAYU IALAH BERMAKSUD BODOH. ITULAH SEBABNYA DILETAK DI PINTU SUK TIDAK DI HADAPAN KUIL ATAU TOK KONG. SUPAYA PEMERINTAH DI BANGUNAN ITU BETINDAK BIJAK TIDAK SEPERTI KEPALA LEMBU. LEBIH DAHSYAT LAGI KEPALA BABI YANG DI BALUT DENGAN BENDERA UMNO DAN DI LETAK DIHADAPAN RUMAH ORANG MELAYU ISLAM. MASIH LAGI ORANG MELAYU BERSABAR. TAK BUAT APA-APA PUN. DEMONTRASI TIDAK, BALING BATU PUN TIDAK.

DAH 52 TAHUN MERDEKA, KITA MASIH LAGI BERTELAGAH, MASIH LAGI TIDAK JUMPA JALAN PENYELESAIAN. SEJAK PERMATANG PAUH DI KUASAI OLEH PKR, BANYAK SEKALI MASALAH YANG DI TIMBULKAN. BUKANNYA MENYELESAIKAN MASALAH. BAGAIMANA KAH HIDUP KITA DAN NEGERA KITA 50 TAHUN LAGI? FIKIR-FIKIRKANLAH.

TOK NGAH.