Labels

Monday, September 28, 2009

KESELESAAN PEGAWAI PENYIASAT PDRM.

KELMARIN 27 SEPTEMBER 2009 ( AHAD) SINAR HARIAN TELAH MENERBITKAN SEBUAH RENCANA YANG AMAT MENARIK DAN HARUS DIAMBIL PERHATIAN OLEH SEMUA PIHAK TERUTAMANYA PDRM DAN KERAJAAN.

RENCANA YANG BERTAJUK " JENAYAH MAKIN BERLELUASA, KELEMAHAN PERLU DIATASI" YANG DI TULIS OLEH SDR. AHMAD NOOR IZZAT AWANG. TOK NGAH MERASA TERPANGGIL UNTUK MEMMBERIKAN PANDANGAN BERHUBUNG KELEMAHAN YANG PERLU DIATASI BAGI MEMBENTERAS JENAYAH YANG BERLAKU SETIA LIMA MINIT ITU.

SEBAGAIMANA SARANAN YANG DI BUAT OLEH PRESIDEN PENUNGGANG MUDA, HJ KHAIRUDDIN ABDULLAH, BAGI MENJAMIN JENAYAH DAPAT DIBENTERAS IALAH KESELESAAN KELUARGA DAN KEMUDAHAN ANGGOTA PDRM ITU PERLU DIPERBAIKI MENGIKUT PEREDARAN MASA. TERUTAMANYA BERKENAAN LOGISTIK SERTA PEJABAT YANG SESUAI. SEBAGAI PESARA POLIS TOK NGAH MENYOKONG CADANGAN YANG DISARAN OLEH PRESIDEN PENUNGGANG MUDA ITU.

PEJABAT ATAU TEMPAT KERJA PEGAWAI PENYIASAT PERLU DIBERI KEUTAMAAN DAN DI LENGKAPKAN DENGAN LOGISTIK YANG TERKINI SUPAYA MEREKA DAPAT MENJALANKAN TUGAS DENGAN CEKAP, PANTAS DAN SELESA. BARU-BARU INI TOK NGAH PERNAH HADIR KE PEJABAT PEGAWAI PENYIASAT IPD IPOH BERHUBUNG SATU KES JENAYAH. MEMANG MENYEDIHKAN, SEMPIT DAN TIDAK TERURUS DENGAN BAIK. DI DALAM DAN DI LUAR PEJABAT PENUH DENGAN BARANG KES.

SETIAP PENGAWAI PENYIASAT PERLU DIBEKALKAN DENGAN LETOP BUKAN KOMPUTER YANG SUDAH USANG. BANGUNAN LAMA YANG DI JADIKAN PEJABAT PERLU DIUBAHSUAI SERTA DILENGKAPKAN DENGAN HAWA DINGIN. BUKAN LAGI SEPERTI ZAMAN 20 ATAU 30 TAHUN YANG LALU. PERKARA INI ORANG RAMAI TIDAK MENGETAHUI ATAU TIDAK AMBIL PEDULI. KEADAAN DEMIKIANLAH MEMBUATKAN TUGAS MENJADI BERTINDIH DAN LAMBAT UNTUK DISELESAIKAN.

JUSTERU, ADALAH MENJADI TANGGUNGJAWAB DAN PERHATIAN UTAMA BAGI SURUHANJAYA PENABAHBAIKAN PDRM MEMBUAT KAJIAN DAN MEMBETULKANYA.

TOK NGAH.