Labels

Sunday, October 25, 2009

MENJELANG PERSIDANGAN DUN PERAK.

MENJELANG PERSIDANGAN DUN PERAK PADA 28 OKT. 2009, PAKATAN PEMBANGKANG BEGITU GUSAR SEOLAH-OLAH CACING KEPANASAN. DALAM PADA ITU PELBAGAI ANCAMAN DAN PROBOKASI DILAUNGKAN DALAM CERAMAH DAN SIDANG AHKBAR.

SUDAH MENJADI AMALAN PIHAK PEMBANGKANG MEMBUAT TUDUHAN DAN MEMUTARBELITKAN FAKTA UNTUK MENGELIRUKAN PEMIKIRAN RAKYAT, SUPAYA MEMPERCAYAI APA YANG MEREKA KATA. BEGITU BANYAK USAHA DAN TINDAKAN YANG DI AMBIL OLEH KERAJAAN BARISAN NASIONAL DEMI KEBAJIKAN RAKYAT, TIDAK ADA SATU PUN YANG DISENANGI OLEH PAKATAN PEMBANGKANG.

APAKAH RAKYAT NEGERI PERAK MUDAH DIPENGARUHI OLEH DAKYAH DAN PUTAR BELIT PEMBANGKANG? DALAM SUASANA AMAN DAN SELESA RAKYAT MALAYSIA, KHASNYA RAKYAT NEGERI PERAK, BOLEHKAH KITA TERIMA DAKWAAN YANG DIBUAT PEMBANGKANG BAHAWA NEGERI INI TIDAK SETABIL DAN HURU HARA?

SEBULAN UMAT ISLAM DINEGERI PERAK BERPUASA, SETIAP MALAM DI MASJID DAN SURAU MENGADAKAN MOREH DAN BERSOLAT TARAWIH. PASAR RAMADAN TUMBUH BAGAI CENDAWAN SELEPAS HUJAN. SETIAP RESTORAN DAN WARONG TOM YAM PENUH UMAT ISLAM DAN BUKAN ISLAM MENJAMU SELERA. PASAR RAYA DAN PASAR TANI PENUH SESAK BERBAGAI KAUM MEMBELI BELAH, BERJALAN SEPERTI BIASA TIDAK ADA KEKACAUAN BERLAKU.

SAMBUTAN HARI RAYA BERJALAN BEGITU MERIAH, BANYAK RUMAH TERBUKA DI ADAKAN DIBANDAR DAN DI KAMPUNG, HINGGA AKHIR SYAWAL MASIH ADA YANG MEMBUAT RUMAH TERBUKA. SEMUA ITU ADALAH MENUNJUKAN NEGARA DAN NEGERI KITA INI AMAN DAN HARMONI. MALAH MEWAH DENGAN MAKANAN TIDAK SEPERTI DI SOMALIA ATAU AFKHANISTAN.

OLEH ITU TOK NGAH TAK NAMPAK DI MANA LOJEKNYA DAKWAAN PEMBANGKANG NEGERI INI TIDAK STABIL ATAU HURU HARA? APAKAH PIHAK PEMBANGKANG INGINKAN NEGERI INI KUCAR KACIR DAN HANCUR, SEMATA-MATA UNTUK MEMENUHI CITA-CITA PEMIMPIN PEMBANGKANG?.

RAKYAT PERAK BUKANYA BUTA MATA DAN BUTA HATI. RAKYAT PERAK DAHULU DAN KINI PENUH DENGAN ILMU DAN BIJAK MEMBUAT KEPUTUSAN. DALAM DUNIA TANPA SEMPADAN KINI, RAKYAT PERAK DAPAT MENILAI DAN MEMBUAT KEPUTUSAN YANG BERNAS DAN WAJAR. TIDAK PERLU DI ASAK DENGAN DAKYAH DAN PROBOKASI YANG SEMPIT DAN MENYELEWING. KERJA SIA-SIA YANG MENJATUHKAN MARUAH SENDIRI SEHARUSNYA PARA PEMIMPIN PEMBANGKANG HENTIKAN SEGERA.

MENJELANG SIDANG DEWAN NEGERI YANG DINANTI-NANTIKAN OLEH RAKYAT PERAK, SEHARUSNYA DI SAMBUT DENGAN FIKIRAN TERBUKA DAN DADA YANG LAPANG. BERFIKIRAN POSITIF LEBIH MEMBERI MANFAAT. ANDAINYA MENJADI PEMBANGKANG, BIARLAH MEMBERI FAEDAH KEPADA RAKYAT DAN NEGERI. CARILAH JALAN YANG SEBAIK-BAIKNYA MENGIKUT PERATURAN, BERSOPAN DAN TIDAK MENYALAHI UNDANG-UNDANG.

TOK NGAH.