Labels

Friday, October 16, 2009

UMNO BERUBAH ATAU AHLINYA?

PINDAAN PERLEMBAGAAN UMNO TELAH DITERIMA OLEH SEMUA PERWAKILAN DALAM PERHIMPUNAN KHAS UMNO PADA 15 OKT. 2009 YANG LALU. SEMUA PERWAKILAN DAN PEMERHATI YANG HADIR MENERIMA BAIK KEPUTUSAN TERSEBUT.

SATU PERSOALAN YANG TIMBUL; UMNO BERUBAH ATAU AHLINYA? PINDA PERLEMBAGAAN SAHAJA, TIDAK BERMAKNA, JIKA SIKAP AHLINYA TIDAK BERUBAH. BERUBAH DARI ERTI KATA YANG SEBENARNYA. ETIKANYA, PERANGAINYA DAN AMALANNYA WAJIB BERUBAH. SEMUA PEMIMPIN DAN AHLI BERKATA; UMNO PERLU BERUBAH JIKA INGIN MENARIK MINAT DAN SOKONGAN RAKYAT TERHADAP PARTI DAN PEMIMPINNYA.

YAB DATO' SRI NAJIB TELAH MEMBIDAS SERTA MEMBERI KATA DUA KEPADA SIAPA SAHAJA DALAM UMNO, SUPAYA MUASABAH DIRI KEBAJIKAN AHLI DAN RAKYAT DI DAHULUKAN DAN PENCAPAIAN DI UTAMAKAN. MEREKA YANG TIDAK BERUBAH ATAU TIDAK MAHU BERUBAH, TIDAK AKAN MENDAPAT TEMPAT ATAU DIBERI TEMPAT DALAM UMNO.

BAGAIMANA UNTUK BERUBAH? DARIMANA HENDAK DI MULAKAN? PERSOALAN INI PERLU DI JAWAB OLEH SEMUA LAPISAN AHLI UMNO. BERHIJRAHLAH DARI KEDUDUKAN NAGATIF KEPADA POSITIF. IBARAT BENIH YANG BAIK, JATUH KE LAUT MENJADI PULAU.

UCAPAN SULUNG PRESIDEN DS MOHD NAJIB ADALAH SATU-SATUNYA UCAPAN PRESIDEN YANG PENUH BERSEMANGAT SETELAH 60 TAHUN PENUBUHAN UMNO. UCAPAN YANG MEMBAKAR SEMANGAT SETIAP AHLI UMNO TURUT DIRASAI OLEH RAKYAT JELATA.

SARANAN SERTA TEGURAN YANG DI LONTARKAN OLEH PRESIDEN PERLU DISAMBUT DENGAN LAPANG DADA OLEH SEMUA LAPISAN RAKYAT KHASNYA AHLI-AHLI UMNO. HARI INI BUKAN LAGI MASANYA UNTUK MENABUR JANJI. IA PERLU DI BUKTIKAN DENGAN NYATA. SETIAP PEMIMPIN UMNO DARI CAWANGAN HINGGALAH KE PERINGKAT MAJLIS TERTINGGI PERLU BEKERJA DAN MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB.

RAKYAT MAHUKAN APA YANG DIKATA AKAN DIKOTA, TIDAK ADA TEMPUH MASA YANG PANJANG BAGI MELAKSANAKAN SESUATU KERJA. SEBAGAI CONTOH JIKA HARI INI BERJANJI ATAU MENERIMA PERMOHONAN DARI RAKYAT ATAU MEREKA YANG MEMERLUKAN, DALAM MASA DUA MINGGU PASTI PERKARA YANG DIBANGKITKAN ITU SELESAI ATAU KERJA-KERJA DIMULAKAN.

KETUA CAWANGAN, KETUA NAHAGIAN TIDAK ADA MASA UNTUK BERSENANG-SENANG DENGAN PROJEK ATAU MESYUARAT SAHAJA. MASALAH RAKYAT DAN AHLI PERLU DIBERESKAN DENGAN KADAR SEGERA. JANGAN LAGII ADA ALASAN BAJET (PERUNTUKAN) TAK CUKUP ATAU SUDAH HABIS. TUNGGU TAHUN HADAPAN....?

DARI SEKECIL-KECIL MASALAH HINGGALAH KEPADA MASALAH YANG LEBIH BESAR HENDAKLAH DILAKSANAKAN DENGAN PANTAS, CEKAP DAN BERJAYA. JANGAN BAGI MASA RAKYAT MENUNGGU LAMA. PERUBAHAN INILAH YANG DINANTI-NANTIKAN OLEH RAKYAT. SEMUA PERINGKAT PEMIMPIN PERLU SEDAR DAN BANGKIT MELAKSANAKAN TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB. ANDAINYA TIDAK MAMPU, LEPASKAN JAWATAN BERI KEPADA MEREKA YANG LEBIH MAMPU.

INILAH PERUBAHAN YANG DITUNGGU-TUNGGU OLEH RAKYAT. BUKAN LAGI BERJANJI TETAPI TINGGAL JANJI SAHAJA. JANJI HARI INI, DUA MINGGU KEMUDIAN PASTI ADA RIAKSI DARI JABATAN YANG BERKAITAN.

BUKAN SAHAJA PEMIMPIN DAN AHLI YANG PERLU BERUBAH, MALAH AHLI BIASA JUGA PERLU BEKERJA KUAT, MEMBERI KHIDMAT.