Labels

Tuesday, February 16, 2010

BEGINIKAH NEGARA YANG MERDEKA?

KEMERDEKAAN DI PERJUANGKAN SERTA DITUNTUT OLEH RAKYAT DI SESEBUAH NEGARA, SUPAYA BEBAS SERTA KELUAR DARI CENGKAMAN PENJAJAH YANG ZALIM DAN KEJAM.

PERSEKUTUAN TANAH MELAYU TELAH MERDEKA SEJAK 31 OGOS 1957 MANAKALA MALAYSIA DI ISTIHARKAN MERDEKA PADA 16 SEPTEMBER 1963. HINGGA KINI 6 ORANG PERDANA MENTERI SILIH BERGANTI, DATANG DAN PERGI. PELBAGAI PERISTIWA DAN PENGALAMAN TELAH DIHADAPI. DARI YANG SEKECIL-KECILNYA HINGGALAH KE PERINGKAT TERBESAR YANG MENGGUGAT KESTABILAN SERTA KESELAMATAN NEGARA.

PUN BEGITU MALAYSIA TERUS BERGERAK DAN BERFUNGSI SEBAGAI SEBUAH NEGARA YANG AMAN DAN MENUJU KE ARAH NEGARA MAJU DENGAN WAWASAN 2020. KINI SLOGAN 1 MALAYSIA DI NOBATKAN SEBAGAI WADAH PERPADUAN DAN KESEJAHTERAAN HIDUP RAKYAT MELAYSIA YANG BERBILANG KAUM, AGAMA DAN KETURUNAN.

TAHUN 2010 KINI MELANGKAH KE BULAN FEBRUARI, ( 17 FEB.2010) TULISAN INI DILAHIRKAN. DALAM TEMPUH DUA BULAN INI PERBAGAI PERISTIWA BENAR DAN PELIK TELAH BERLAKU DI NEGARA KECIL INI, HINGGA MENARIK PERHATIAN SELURUH DUNIA. DARI KESAH MAT REMPIT, KEMALANGAN JALAN RAYA YANG MERAGUT NYAWA, BUANG ANAK, BUNUH, JENAYAH, LIWAT, MAKSIAT, LOMPAT PARTI, DAN TUDUH MENUDUH SESAMA SENDIRI, TERUS BERLAKU SILIH BERGANTI SETIAP HARI.

TIDAK CUKUP DENGAN PENGLIBATAN RAKYAT TEMPATAN, RAKYAT ASING JUGA DI HERET UNTUK MENDAPATKAN SOKONGAN DAN PEMBELAAN. SEMUA MASALAH DAN PERISTIWA YANG TERJADI BERPUNCA DARI DIRI SENDIRI ( INDIVIDU) YANG LEKA DAN SALAH PERTIMBANGAN. KALAU NAK DI KAITKAN DENGAN PEMBANGUNAN DAN KEMAJUAN PUN, BERPUNCA DARI DIRI SENDIRI JUGA. TEPUK DADA TANYALAH IMAN.

APA YANG HENDAK DI KONGSIKAN DI SINI IALAH KENAPA DAN MENGAPA HATI KECIL KITA TIDAK BOLEH BERSATU PENDAPAT...? ITU PASTINYA TELAH DI JADIKAN OLEH ALLAH, MANUSIA BERPUAK-PUAK, BERBILANG KAUM DAN WARNA KULIT. DAN DI SURUH BERKENALAN DAN HIDUP BERSAMA, HORMAT MENGHORMATI ANTARA SATU SAMA LAIN. BERBUAT BAIK DAN JAUHLKAN YANG MUNGKAR.

TOK NGAH.