Labels

Saturday, February 20, 2010

PEMUDA HARAPAN BANGSA....

SLOGAN PEMUDA HARAPAN BANGSA SUDAH MENJADI DARAH DAGING KEPADA SETIAP PEMUDA MELAYU SEJAK ZAMAN HANG TUAH LAGI. SETELAH KITA MERDEKA UNGKAPAN KERAMAT ITU MASIH RELEVAN DIGUNA PAKAI.

TETAPI MALANG SERIBU KALI MALANG, DISEBABKAN KEMAJUAN SERTA KEMEWAHAN YANG DIKEJAR, SEBAHAGIAN KECIL ANAK MUDA MELAYU SUDAH TIDAK MAHU DI ANGKAT SEBAGAI "PEMUDA HARAPAN BANGSA" MEREKA SANGGUP UNTUK DI PANGGIL "PENGKHIANAT BANGSA". LEBIH DAHSYAT, MEREKA SANGGUP MENGGADAI MARUAH DAN TANAH AIR SENDIRI. ANDAINYA GEJALA INI TIDAK DIBENDUNG, PASTI NEGARA KITA AKAN DIJAJAH KEMBALI.

PARTI POLITIK DIBENTUK DAN DIDAFTARKAN ADALAH UNTUK MEMPERJUANGKAN UNTUNG NASIB NEGARA, BANGSA DAN AGAMA SUPAYA TIDAK DIJAJAH ATAU DI TINDAS OLEH BANGSA LAIN. MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN TANAH AIR DARI DIHINA OLEH ORANG LUAR, BUKAN SEBALIKNYA.

TOK NGAH DAN RAKAN-RAKAN, MERASA AMAT TERHARU DAN SAYU MELIHAT TINGKAH LAKU ANAK MUDA YANG BEGITU GHAIRAH BERPOLITIK, HINGGA LUPA ASAL USUL DIRI DAN NEGARA BANGSA. DEMI KEPENTINGAN DIRI SERTA KETAKSUBAN KEPADA SEORANG PEMIMPIN SANGGUP MELAKUKAN APA SAHAJA. INILAH YANG TERJADI SEKARANG.

SESUNGGUHNYA ADALAH MENJADI TANGGUNGJAWAB KITA UNTUK MENEGAKAN KEADILAN DAN KEAMANAN NEGARA BANGSA. TETAPI TIDAKLAH SAMPAI MENCAMPAKAN KEWARASAN FIKIRAN UNTUK DICACI DI PIJAK OLEH BANGSA ASING. MASALAH DALAM KELAMBU SENDIRI MINTA DIADILI OLEH ORANG LUAR, MERUPAKAN SESUATU YANG KEJI DAN JIJIK. APAKAH NEGARA KITA SUDAH KEKERINGAN PEMIMPIN, BIJAK PANDAI MAHU PUN ULAMAK? HINGGA MENCARI DAN MENGIMPORT ORANG ASING MEMBELA KITA?

JANGANLAH ADA ANAK MUDA KITA MENJADI JAGOH KERANA MENGGADAI MARUAH. BIARLAH KITA BANGGA DENGAN NEGARA BANGSA SENDIRI, TEMPAT SENDIRI KAMPUNG SENDIRI SEKALIPUN SERBA KEKURANGAN. BUSUK-BUSUK DAGING, DIBASUH DIMASAK DIMAKAN JUA.

TOK NGAH.