Labels

Thursday, May 27, 2010

PEMUDA UMNO PATUT CONTOHI KHAIRY

KETUA PEMUDA UMNO YB. KHAIRY JAMALUDDIN, TELAH TAMAT LATIHAN SEBAGAI ANGGOTA TENTERA WATANIAH, SHABAS DAN TAHNIAH DI UCAPKAN DI ATAS KESEDARAN DAN CONTOH YANG DI TUNJUK OLEH ANAK MUDA ITU.

SEBAGAI SEORANG BEKAS ANGGOTA PDRM, TOK NGAH CADANGKAN SUPAYA SEMUA AHLI PEMUDA UMNO, MENGIKUT JEJAK LANGKAH YANG DI TUNJUK OLEH KETUA MEREKA. SEKALIPUN SEBAGAI TENTERA WATANIAH, RELA, PVR DAN SEBAGAINYA, ADALAH MERUPAKAN PENGALAMAN DAN PENGETAHUAN YANG SUKAR DIBELI ATAU DICARI DI MERATA GEDUNG ATAU PASARAYA.

SELAIN DARI LATIHAN YANG DI JALANKAN OLEH PLKN, LATIHAN SEBAGAI ANGGOTA TENTERA MEMERLUKAN KETAHANAN MENTAL DAN FISIKAL YANG JITU DAN KENTAL. SAMA ADA SEBULAN TERUS ATAU SEMINGGU DUA HARI, LATIHAN KAWAD DAN MENGGUNAKAN SENJATA API ADALAH ILMU YANG SUKAR DIDAPATI. MELAINKAN DENGAN MENYERTAI PASUKAN YANG BERKENAAN.

SEMANGAT DAN TEKAD YANG BERSUNGGUH-SUNGGUH SAHAJA, BOLEH MEMBAWA SESEORANG ITU BERMINAT DAN RELA MENGABDIKAN DIRI MENYARONG PAKAIAN SERAGAM YANG KHAS BAGI TIAP-TIAP PASUKAN ITU.
ANDAINYA LEMAH SEMANGAT ATAU WASWAS, TIDAK ADA KEYAKINAN DIRI, MEREKA TIDAK AKAN BERANI ATAU BERMINAT UNTUK MENCEBUR DIRI DALAM PASUKAN YANG BERUNIFORM LENGKAP DENGAN SENJATA.

LATIHAN YANG INTENSIF DAN KASAR, PERLU DI HADAPI DENGAN HATI YANG RELA DAN TABAH. PEMUDA MELAYU KHASNYA PEMUDA UMNO, TOK NGAH SARANKAN SUPAYA BANGUN DANA RENUNG PERIHAL INI, SUPAYA MEREKA BENAR-BENAR MENJADI PEMUDA HARAPAN BANGSA. GENGGAM BARA API BIAR SAMAPAI JADI ARANG. BUKA MINDA DAN BUKA HATI UNTUK TURUT SERTA DALAM PASUKAN YANG BERUNIFORM INI, DEMI NEGARA, BANGSA DAN AGAMA.

PASUKAN RELA UMPAMANYA, TIDAK RAMAI PEMUDA MELAYU YANG BERMINAT ATAU SEDIA UNTUK MENYERTAINYA. DI KAMPUNG-KAMPUNG MELAYU, AMAT KURANG PEMUDA YANG SUDI MENDAFTAR DIRI. PASUKAN SUKARELAWAN SEUMPAMA INI, AMAT BERGUNA DAN MEMAINKAN PERANAN PENTING KETIKA NEGARA MEMERLUKAN.

DENGAN CONTOH YANG DITUNJUKAN OLEH YB. KHAIRY, ADALAH SATU DETIK BERMULANYA KESEDARAN DAN ANJAKAN PARADIGMA PEMUDA UMNO KHASNYA DAN PARA BELIA AMNYA. TOK NGAH PERCAYA YB. KHAIRY TIDAK BERHENTI SEKADAR ITU SAHAJA, ADALAH DI HARAPKAN BELIAU AKAN BERUSAHA DAN MENCARI JALAN SUPAYA LEBIH RAMAI PEMUDA ATAU KETUA-KETUA PEMUDA CAWANGAN DAN BAHAGIAN TURUT SERTA MENYERTAI PASUKAN SUKARELAWAN.

TOK NGAH.