Labels

Wednesday, August 11, 2010

UMAT ISLAM ( MELAYU ) TERTIPU.

MALANG SEKALI NASIB PENGGUNA ISLAM KHASNYA ORANG MELAYU, SETIAP KALI MENYAMBUT PERAYAAN ATAU HARI KEBESARAN AGAMA, MEREKA DIPERDAYA OLEH PEMBEKAL, PEMBORONG DAN PENIAGA CHINA. MEREKA BOLEH MENAIKAN HARGA DENGAN SEWENANG-WENANGNYA.
SEHARI SEBELUM PUASA, HARAGA BARANG KEPERLUAN SEPERTI IKAN SAYOR DAN LAIN-LAIN HARGA BIASA. HARI INI ( MULA PUASA ) HARGA IKAN DAN SAYOR, CILI DAN LAIN KEPERLUAN DAPUR NAIK MENDADAK. PETANG TADI 11 OGOS 2010 JAM 5.00 PETANG TOK NGAH PERGI KE PASAR RAMADAN, RATA-RATA PENIAGA MELAYU ( ORANG ISLAM ) MENGELUH MENGATAKAN BAHAN KEPERLUAN NAIK MENDADAK.
BAGAIMANA MEREKA HENDAK BERNIAGA...?
PERKARA INI BUKAN BARU...SETIAP TAHUN BILA SAMPAI HARI PERAYAAN ATAU HARI KEBESARAN UMAT ISLAM ( MELAYU ) MASA ITULAH HARGA BARANG NAIK BEKALAN TAK CUKUP DAN SEBAGAINYA. JELAS KEPADA KITA BAHAWA PEMBEKAL, PEMBORONG DAN PEKEDAI CHINA MENGUASAI BIDANG BEKENAAN, MEMPERDAYA LANTAS MENIPU ORANG ISLAM KHASNYA ORANG MELAYU. YANG PELIKNYA HARI PERAYAAN CHINA ATAU INDIA TIDAK TIMBUL LANGSUNG HARGA NAIK ATAU BARANG TAK CUKUP.
ISU INI LAH YANG WAJIB DIPERBETULKAN OLEH PEMIMPIN MELAYU YANG MEMPUNYAI KUASA, JABATAN DAN PEGAWAI-PEGAWAI YANG BERWAJIB.
ADALAH MENJADI TANDA TANYA KEPADA KITA APAKAH PERANAN DEWAN PERNIAGAAN ISLAM ATAU DEWAN PERNIAGAAN MELAYU....?
TOK NGAH.