Labels

Saturday, March 7, 2009

MELAYU DAHULU DAN MELAYU SEKARANG

1. APA YANG DILUAH OLEH DYMM SULTAN SELANGOR ADALAH BENAR DAN PERLU DITERIMA DENGAN HATI DAN FIKIRAN YANG TERBUKA OLEH SEMUA RAKYAT MALAYSIA TERUTAMANYA ORANG MELAU YANG BERAGAMA ISLAM.
2. MELAYU ZAMAN KESULTANAN MELAKA TERKENAL HEBAT DAN BERBUDI BAHASA, TAAT SETIA KEPADA PEMERINTAH DAN RAJANYA. HINGGLAH KITA DI PERINTAH OLEH BELANDA, PORTUGIS, INGGERIS DAN JEPUN. KETIKA ITU ORANG MELAYU TETAP DENGAN SOPAN SANTUNNYA. HINGGALAH KITA MENCAPAI KEMERDEKAAN.
3. YTM TUNKU ABDUL RAHMAN, PERDANA MENTERI KITA YANG PERTAMA ADALAH BANGSA MELAYU YANG MENJADI CONTOH KEPADA KITA SEMUA. BELIAU MENDAPATKAN KEMERDEKAAN DARI KERAJAAN INGGERIS DENGAN BUDI BAHASA SERTA BERSOPAN SANTON. TIDAK DENGAN PERTUMPAHAN DARAH.
4. KEBIADABAN MELAYU SEKARANG DI SEBABKAN DUNIA TANPA SEMPADAN HINGGA ORANG MELAYU KHUSUSNYA ANGKATAN MUDA, SUDAH TERHAKIS BEGITU KETARA SEKALI. TOK NGAH BERSERU DAN MERAYU KEPADA ANAK CUCU AGAR SEGERA KEMBALI KE PANGKAL JALAN. ISLAM MEMBUKA JALAN UNTUK BERTAUBAT. NAH MARILAH KITA MUHASABAH DIRI KEMBALI KEPADA JALAN YANG BENAR. KITA LAHIR DENGAN TANGAN KOSONG DAN KITA KEMBALI JUGA DENGAN TANGAN KOSONG.
TOK NGAH.