Labels

Sunday, June 28, 2009

APA PERLUNYA DEBAT?

1. SETELAH MENOLAK KERAJAAN PERPADUAN CADANGAN PRESIDEN PAS, KINI NIK AZIZ HENDAK BERDEBAT PULA. APA DAH JADI DENGAN MURSYIDUL AM PAS NI......BILA ORANG KATA BELIAU NYANYOK MARAH-MARAH, DIA KATA UMNO TIDAK ISLAM, TOLAK ISLAM TAK MENGAPA. UMNO KAWAN DENGAN MCA , MIC, MURUT, KADAZAN DAN ORANG IBAN DIA KATA ORANG UMNO KAFIR, TETAPI DIA PELOK DAP, PKR DAN TUBUH PR KEMUDIAN SOKONG CHIN PENG BALIK BOLEH, ITU AJARAN ISLAM TULIN KATANYA.

2. INILAH LAH AGAKNYA TANDA-TANDA DUNIA SUDAH TUA DAN HAMPIR KIAMAT AGAKNYA. KONON DENGAN BERDEBAT DENGAN PM BOLEH MENYELESAIKAN KEMELUT UMNO DENGAN PAS SEJAK DARI TAHUN 1951 LAGI. SIAPA YANG LAWAN SIAP? BUKANKAH PAS ITU LAHIRNYA DARI AHLI UMNO YANG KECEWA? PASLAH NAK LAWAN UMNO, BUKANNYA UMNO. SEJARAH INI SEPATUTNYA ORANG PAS WAJIB TAHU. DAN NIK AZIZ KENA BAGI TAHU SEMUA AHLI PAS. UMNO WUJUD TIDAK PERNAH NAK LAWAN DENGAN PAS, KERANA PAS BELUM LAHIR LAGI KETIKA ITU, 1946.

3. SEJAK BILA UMNO MENOLAK ISLAM? TIDAK PERNAHKAH NIK AZIZ SINGGAH DI MASJID-MASJID DALAM MALAYSIA INI UNTUK SEMBAHYANG? BUKAN KAH SEBAHAGIAN BESAR SURAU DAN MASJID YANG INDAH TERSERGAM DI NEGARA INI DI BINA DAN DIBIAYAI OLEH KERAJAAN BN? YANG DITERAJUI UMNO? SETIAP HARI JUMAAT YANG MEMENUHI RUANG MASJID TIDAKKAH TERDAPAT ORANG UMNO? APAKAH YANG BENAR DAN BETUL ITU HANYA ORANG PAS, MALAH SYORGA ITU UNTUK ORANG-ORANG PAS SAHAJA?

4. INILAH YANG DISEBUT KUMAN DISEBERANG LAUT NAMPAK, TETAPI GAJAH DI DEPAN MATA TAK NAMPAK. BAGI TOK NGAH, APA PERLUNYA BERDEBAT? TOK NGAH TAK NAMPAK APA-APA FAEDAH PUN. INILAH MAINAN POLITIK PEMBANGKANG. ITULAH CARA UNTUK MENDAPATKAN PENGARUH DAN SOKONGAN DARI MEREKA YANG MINAT DENGAN PEMBANGKANG. TUGAS PEMBANGKANG IALAH MEMBANGKANG. BIARPUN ORANG BUAT BAIK, BUAT YANG BETUL, MEREKA TETAP NAK BANGKANG. YANG PELIKNYA, CADANGAN DARI MEREKA PUN MEREKA BANGKANG.......PELIK TETAPI BENAR.

5. TOK NGAH HARAP DS NAJIB PM, TIDAK TERIMA CADANGAN NIK AZIZ ITU. BUANG MASA DAN MENGABEHKAN BOGHEH AJE. BUKAN ITU SAHAJA, TOK NGAH NAMPAK INI SATU LAGI PERANGKAP YANG HENDAK DI PASANG OLEH PEMBANGKANG. JOGET LAMBAK YANG DI CANANGKAN BARU-BARU NI GAGAL, DAN KALI INI BUAT PULA DRAMA PENDEK BERDEBAT KONON...? TOK NGAH HARAP SEMUA PEMIMPIN UMNO JANGAN LEKA DAN TERJEBAK DENGAN TEKTIK PEMBANGKANG. KERANA MEREKA ADA AGENDA TERTENTU, DAN ADA PULA DALANG DIBELAKANG YANG RANCAK MENIUP NAFIRI LAGU SUMBANG UNTUK MENJADI PM PADA PILHAN RAYA YANG KE-13 NANTI.

6. SEBAGAI PEMIMPIN SEJATI, JUJUR DAN ADA KRIDIBILITI KITA TIDAK PERLU BERDEBAT. KITA BUKAN KERAJAAN AKADAMI FANTASIA, UNTUK MENCARI JUARA SIAPA HANDAL BERDEBAT. KALAU BENAR SEBAGAI PEMIMPIN ISLAM, KENAPA NAK TUNJUK HEBAT NAK JATUHKAN AIR MUKA ORANG DIKHALAYAK RAMAI DENGAN BERDEBAT? TAK BOLEHKAH DUDUK DI MEJA BULAT BERMESYUARAT, BERMUZAKARAH, ATAU BERMUKABALAH DAN LAIN-LAIN ISTILAH YANG LEBIH SESUAI DEMI KEBAIKAN BANGSA NEGARA DAN ISLAM? BANGSA ARAB YANG MULA-MULA DAPAT ISLAM, TETAPI MEREKA TIDAK BUANG BANGSA DAN NEGARANYA, SEKALIPUN DI HENTAM OLEH YAHUDI. KENAPA PULA ORANG MELAYU PAS NAK BUANG BANGSA AMBIL ISLAM SAHAJA?

7. TOK NGAH NASIHATKAN NIK AZIZ, SUPAYA TOLEH KIRI DAN KANAN, LIHAT DAN RENUNGLAH ANAK CUCU KITA DISEKELILING PINGGANG, KEMANAKAH MEREKA HENDAK PERGI 10,20 TAHUN LAGI, KALAU NEGERI INI TERGADAI DAN DIJAJAH OLEH BANGSA LAIN SELAIN DARI BANGSA MELAYU....? DAMAI DAN AMANKAH ROH KITA MELIHAT ANAK CUCU KITA HIDUP SEPERTI DI PALESTIN, AFGHANISTAN DAN IRAK?

8. CARILAH JALAN YANG TERBAIK DAN LEBIH BERKESAN UNTUK KEDAMAIAN ANAK CUCU KITA. DALAM USIA YANG SENJA INI APAKAH YANG PERLU DILAKUKAN DEMI KEBAIKAN BERSAMA. PERINTAH DAN TADBIRLAH NEGARA DENGAN IKHLAS DAN SUNGGUH-SUNGGUH. BANGUNKAN DESA DAN KAMPUNG, BERIKAN PEKERJAAN DAN KEMUDAHAN UNTUK RAKYAT HIDUP AMAN MAKMUR. BIARLAH BANYAK BEKERJA DARI BANYAK BERCAKAP. CERAMAH SANA CERAMAH SINI, AMALAN TIDAK SEBERAPA. RAKYAT LINTANG PUKANG ANGKARA KERENAH PEMIMPIN YANG MABUK KUASA.... FIKIR-FIKIRKANLAH.

TOK NGAH.