Labels

Wednesday, June 10, 2009

DUA ORANG PROFESIONAL MELAYU

1. TOK NGAH UCAPKAN TAHNIAH DAN SYABBAS KEPADA ANAK-ANAK MELAYU YANG BERTARAF PROFESIONAL. DAN KINI SEDANG BERGERAK DAN BEKERJA UNTUK MEMAJUKAN NEGARA DAN BANGSA. INI LAH JASA KERAJAAN BN SEJAK 51 TAHUN YANG LALU. TIDAK SIAPA BOLEH NAPIKAN.

2. KALI INI TOK NGAH NAK BANDINGKAN DUA ORANG YANG BERTARAF SEPERTI DI ATAS, TETAPI BERBEZA IDEOLOGI. SEORANG LELAKI DAN SEORANG WANITA. YANG PERTAMA LELAKI, LULUSAN UNDANG-UNDANG, MENJADI PEGUAM YANG TERKENAL DAN BEKAS MENTERI. KEDUA WANITA, LULUSAN DOKTOR GIGI, ADA KELINIK SENDIRI DAN KINI JADI WAKIL RAKYAT.

3. YANG LELAKI BERPENGALAMAN DAN BIJAK BERHUJAH. PEGUAMLAH KATAKAN. SEMUA ORANG TAHU TUGAS PEGUAM MEMBELA SESIAPA SAHAJA YANG MEMERLUKAN KHIDMATNYA. YANG WANITA ORANG BARU, MASIH MUDA DAN GIGIH BEKERJA. KEHULU KEHILIR MASUK KAMPUNG KELUAR KAMPUNG, MENJALANKAN TUGAS SEBAGAI WAKIL RAKYAT.

4. TETAPI YANG PELIKNYA PEGUAM BIJAK LAKSANA INI, MEBELA PENJENAYAH PERANG DAN BERIDEOLOGI KOMUNISME. BELIAU MENYOKONG DAN MENGALU-ALUKAN KEMBALINYA CHIN PENG KE NEGARA INI ATAS ALASAN PERI KEMANUSIAAN DAN TELAH TUA. KENAPA KEPADA CHIN PENG DI BERI NILAI KEMANUSIAAN, TIDAK KEPADA BEKAS POLIS DAN TENTERA YANG CEDERA, KUDUNG KAKI, KUDUNG TANGAN DAN HILANG PENGLIHATAN? ADA YANG TAK DAPAT PENCEN SETELAH MENGGADAI NYAWA MENENTANG KOMUNIS? KENAPA MEREKA ITU TIDAK DI BILA DAN DI PERIKEMANUSIAKAN?

5. WAHAI ANAK MELAYU YANG BIJAK LAKSANA, CUBA-CUBALAH TOLEH KEBELAKANG, SIAPAKAH YANG MEMBINA KEMANUSIAAN, KEMAKMURAN DAN MENGHIDUPKAN DEMOKRASI DI NEGARA INI? CHIN PENG KE? ATAU ANGGOTA POLIS DAN TENTERA BEPAKAIAN SERAGAM SIANG DAN MALAM? HINGGA SANGGUP PULA ANDA BERKATA NEGARA INI NEGARA POLIS. KALAU BEGITULAH SIKAP ANAK BANGSA KITA, TOK NGAH PERCAYA NEGARA KITA AKAN DI JAJAH SEKALI LAGI OLEH ORANG-ORANG YANG TAK KENAL BANGSA DAN NEGARANYA SENDIRI.

6. MUNGKIN CHIN PENG SENDIRI YANG INSAF DAN TAK MAHU MENGHIDUPKAN FAHAMAN KOMUNISME, TETAPI YANG MENUNGGU DAN MENANTI KEDATANGAN BELIAU BOLEHKAH DI BERI JAMINAN? FAHAMAN KOMUNISME MASIH ADA DI ASIA BELUM LUPUS LAGI. BILA-BILA SAJA IA BOLEH DATANG DAN MERESAP DALAM WAJAH BARU, YANG SUKAR DIKESAN.

7. APA YANG TOK NGAH NAK SARANKAN, ELOKLAH BUAT KERJA YANG LEBIH BERFAEDAH DAN BERKESAN KEPADA RAKYAT YANG MASIH MEMERLUKAN PEMBELAAN DARI ORANG-ORANG YANG BIJAK PANDAI DAN BERKEMAMPUAN. CONTOH YANG PATUT DI LIHAT IALAH GERAK KERJA YANG DI BUAT OLEH ADUN KG. GAJAH, DR NORASHIKIN WAN NOORDIN. FIKIR-FIKIRKANLAH....

TOK NGAH.