Labels

Tuesday, June 9, 2009

KERAJAAN PERPADUAN......?

1. KERAJAAN PERPADUAN YANG DI CANANG OLEH PRESIDEN PAS, HEBOH DI PERKATAKAN OLEH KAWAN DAN LAWAN. TOK NGAH JUGA RASA TERPANGGIL UNTUK MEMBERI PENDAPAT, KOT-KOT BOLEH DITERIMA UMUM.

2. YANG PELIK DAN MENGHAIRANKAN TU, ORANG DALAM PAS SENDIRI BERTELAGAH DAN TAK MEMAHAMI APA DAN BAGAIMANA KERAJAAN PERPADUAN YANG DICADANGKAN OLEH PRESIDEN PAS, YB. DATO' SERI ABDUL HADI AWANG? TIMBALAN PRESIDEN PAS NASARUDDIN MAT ISA KATA AKAN BERBINCANG DENGAN RAKAN-RAKAN DALAM PAKATAN RAKYAT, AJK PUSAT IR MOHD NIZAR KATA PERKARA TERSEBUT TIDAK PERNAH PRESIDEN ATAU PEMIMPIN TERTINGGI MENGUSULKAN PENUBUHAN KERAJAAN PERPADUAN. MANA KALA DEWAN PEMUDANYA MENYARANKAN JANGAN LETAK KEBENCIAN TERHADAP UMNO, PUN BEGITU WAKIL MUSLIMAT PAS MENOLAK SEBARANG RUNDINGAN & KERJASAMA DENGAN UMNO, BEGITU JUGA KELAB PENYOKONG PAS MENOLAK SEBARANG KERJASAMA DENGAN UMNO.

3. DALAM PADA ITU LIM GUAN ENG, MENJELASKAN BELIAU TIDAK TAHU APA YANG CUBA DIBANGKITKAN OLEH ABDUL HADI. DAP TIDAK PERNAH SETUJU DENGAN CADANGAN PAS ITU, DAN MINTA PENJELASAN. NAIB PRESIDEN PAS SALAHUDDIN AYUB, MENYANGKAL ADA PERPECAHAN DALAM PAS GARA-GARA KERAJAAN PERPADUAN ITU. AKHIRNYA ABDUL HADI MENGAJAK SEMUA AHLI PAS BARSIFAT SABAR, APAKALA MENERIMA KRITIKAN MENGENAI GAGASAN KERAJAAN PERPADUAN.

4. NAMPAKNYA KERAJAAN PERPADUAN YANG DI HEBOHKAN ITU, TOK NGAH RASA OMONG KOSONG SEMATA. ITULAH GENDANG GENDUT PAS UNTUK MEMANCING PERHATIAN RAKYAT DAN PENYOKONG-PENYOKONGNYA, TERUTAMA PARTI-PARTI DALAM PAKATAN RAKYAT. KONONNYA MEREKA HENDAK MENJADI TERAS DALAM PAKATAN RAKYAT.

5. APA YANG TOK NGAH RASA BANGGA, IALAH KETERBUKAAN PEMIMPIN-PEMIMPIN KERAJAAN BN KHASNYA UMNO. TERUSTERANG MENYAMBUT SARANAN MEWUJUDKAN KERAJAAN PERPADUAN ITU. PUN BEGITU TOK NGAH SUKA NAK TANYA, BAHAWA SELAMA 51 TAHUN KITA MERDEKA NI BUKANKAH KERAJAAN PERPADUAN NAMANYA? DIMANAKAH NAMPAK YANG TIDAK BERPADU? UMNO, MCA, MIC, PBB, PBS DAN LAIN-LAIN PARTI DALAM BN ITU TIDAK DIANGGAP BERPADU?

6. BAGI TOK NGAH, BN & PR ADALAH DUA PARTI INDUK YANG BERBEZA FAHAMAN DAN IDIOLOGI. MEREKA AKAN MEMERINTAH ATAU MENTADBIR KERAJAAN MALAYSIA. OLEH ITU BENTUKLAH PERPADUAN DAN BENTANGLAH MANIFESTO YANG BOLEH DI TERIMA OLEH RAKYAT DAN PENYOKONG MASING-MASING BAGI MEMENANGI PILIHAN RAYA YANG KE 13 AKAN DATANG. BUKALAH MINDA DAN CAIRKAN IDEA UNTUK PERPADUAN RAKYAT. BINA DAN BELALAH RAKYAT DAN NEGARA DEMI KEMAJUAN DAN WAWASAN 2222 ( DUA DUA-DUA DUA) MAKNANYA SERI, MENANG-MENANG. BUKAN DUA KOSONG-DUA KOSONG.

7. KERAJAAN PERPADUAN TELAH LAMA WUJUD, YANG TAK WUJUD FIKIRAN DAN FAHAMAN YANG PADU. FIKIR-FIKIRKANLAH.

TOK NGAH.