Labels

Saturday, June 13, 2009

ORANG MELAYU PERLU BANGKIT

1. UMNO, ADALAH SEBUAH PARTI YANG BERJUANG UNTUK BENGSA MELAYU, NEGERA DAN AGAMA ISLAM. NEGARA KITA MENCAPAI KEMERDEKAAN PADA TAHUN 1957, ADALAH ATAS JASA DAN TITIK PELUH ORANG MELAYU DALAM UMNO. MCA DAN MIC DIPELAWA BERUNDING SAMA DAN DIBERI KERAKYATAN SEBAGAI WARGA NEGARA YANG SAH DAN BOLEH MENGUNDI. ATAS BUDI BICARA DAN TOLAK ANSUR ORANG MELAYU ( ANAK WATAN ), MAKA MEREKA DI IKTIRAF SEBAGAI WARGA NEGARA.

2. BERMULA DARI SITULAH MAKA UMNO, MAC DAN MIC DI JADIKAN PARTI PERIKATAN, DENGAN LAMBANG KAPAL LAYAR. DALAM MANIFESTO PERIKATAN YANG PERTAMA TAHUN 1955, TERMAKTUB DAN DICATIT SEMUA ITU. SEMUA RAKYAT PERLU TAHU DAN AKUR DENGAN MANIFESTO TERSEBUT.

3. OLEH YANG DEMIKIAN, HAK YANG DIBERI TIDAK BERMAKNA MEREKA MCA ATAU MIC AKAN BEBAS UNTUK MELAKUKAN SEGALANYA TANPA MELIHAT DAN MENDENGAR PANDANGAN ORANG MELAYU? DALAM MENGHADAPI APA JUA CABARAN, UMNO KHASNYA ORANG MELAYU PERLU BANGKIT, DAN MENERUSKAN PERJUANGAN BANGSA. SIKAP BERANI DAN MENCABAR PERLU ADA DI SETIAP AHLI UMNO.

4. MELAYU PERLU BANGKIT DENGAN BERANI, MEMPERJUANGKAN YANG HAK DAN WAJIB. BIAR APA PUN YANG DATANG, KITA PASTI TENTANG HINGGA KE TITISAN DARAH YANG TERAKHIR. BERANI KERANA HAK DAN BENAR, ISTILAH YANG PENDEK DAN PADAT ITU MERUPA KAN CETUSAN NALURI SETIAP AHLI UMNO. PEJUANG BANGSA.

5. SEHUBUNG DENGAN ITU TOK NGAH NAK RESFON KEPADA TITAH DYMM SULTAN PERAK YANG MENEGOR PIHAK-PIHAK YANG MEMPERTIKAIKAN KUASA YANG DI PERTUAN AGONG DAN RAJA-RAJA MELAYU, ADALAH SEBAGAI MELAMPAU. SOKONGAN BANYAK PIHAK BERHUBUNG TITAH SULTAN PERAK ITU ADALAH TEPAT DAN WAJAR. ANTARANYA KETUA PENERANGAN NEGERI PERAK DATO' HJ. HAMDI BIN ABU BAKAR, PRESIDEN GAGASAN MELAYU PERAK (GMP) DATUK SERI MOHD HILMI ISMAIL, DAN JUGA DEWAN PEMUDA PAS PERAK.

6. TOK NGAH MINTA SEMUA PIHAK TERUTAMANYA MEREKA YANG MENGAKU MEREKA RAKYAT NEGARA INI, HENDAKLAH SEDAR DAN FAHAM DENGAN KEHENDAK PERLEMBAGAAN YANG KINI TELAH BERUSIA LEBIH SETENGAH ABAT. NEGARA INI ASALNYA IALAH SEMENAJUNG TANAH MELAYU, KEMUDIAN PERSEKUTUAN TANAH MELAYU DAN KINI MALAYSIA. MALAY ITU ADALAH MELAYU. MAJORITI PENDUDUKNYA IALAH BANGSA MELAYU. DENGAN YANG DEMIKIAN ORANG MELAYULAH YANG BERHAK DAN BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MENENTUKAN BUMI INI TIDAK DI JAJAH SEMULA. KEDAULATAN RAJA-RAJA MELAYU DAN PERLEMBAGAAN YANG DIJUNJUNG KITA PERLU PERTAHANKAN.

7. JIKA ADA PIHAK-PIHAK LAIN YANG BUKAN PENDUDUK ASAL SEMENANJUNG TANAH MELAYU ATAU LEBIH LUAS LAGI, KEPULAUAN MELAYU SEJAK KERAJAAN MELAYU MELAKA, JANGANLAH MENGADA-NGADA DAN CUBA KURANG AJAR SERTA BIADAB, MEMPERTIKAIKAN HAK-HAK KEISTIMEWAAN ORANG MELAYU YANG ADA DALAM PERLEMBAGAAN NEGARA. SEJARAH TELAH TERCATAT, BEBERAPA PERISTIWA PAHIT BERLAKU, KERANA MEREKA YANG MEMPERTIKAIKAN HAK-HAK ORANG MELAYU, DAN KEDAULATAN RAJA-RAJA MELAYU SEBLUM DAN SELEPAS PERANG DUNIA YANG KEDUA.

8. OLEH ITU BANGSA MELAYU PERLU BANGKIT DAN BERANI BERHUJAH MEMPERTAHANKAN HAK, BANGSA , NEGARA DAN AGAMANYA.

TOK NGAH.