Labels

Thursday, June 4, 2009

PINDAAN PERLEMBAGAAN UMNO

1. UMNO PERLU BERUBAH, ITULAH KATA-KATA YANG SELALU DAN SERING DISUARAKAN OLEH PEMIMPIN DAN AHLI UMNO SEJAK KEBELAKANGAN INI. JUSTERU DI PERINGKAT PUSAT TELAH BERSEDIA DENGAN MEMBENTUK JAWATANKUASA KHUSUS BERHUBUNG DENGAN PINDAAN PERLEMBAGAAN UMNO YANG DIMULAKAN OLEH YAB TIM.PM TAN SRI MAHYUDDIN YASSIN, DAN KINI DI SERAHKAN KEPADA YB. DATO' SERI HISHAMUDDIN TUN HUSAIN.

2. UNTUK BERUBAH ATAU BERHIJRAH DARI ERA DAHULU KEPADA ERA SEKARANG DAN AKAN DATANG, BUKAN SAHAJA UNDANG-UNDANG ATAU PERLEMBAGAAN YANG DI UBAH. MALAH SIKAP DAN PEMIKIRAN AHLI KHUSUSNYA PEMIMPIN PERLUKAN BERUBAHAN. SAMA ADA DI PERINGKAT CAWANGAN MAHUPUN BAHAGIAN. KEADAAN CAWANGAN DAN BAHAGIAN YANG SEDIA ADA SUDAH TIDAK MENARIK DAN TIDAK MENDAPAT MENYATUKAN AHLI-AHLI DENGAN ERAT DAN BERKESAN.

3. CONTOH YANG BOLEH DIPERHATIKAN IALAH TENTANG KEAHLIAN DI CAWANGAN, MASIH LAGI KEKAL DENGAN AHLI-AHLI YANG TERPILIH DAN DIPILIH OLEH KETUA CAWANGAN, JIKA ADA AHLI YANG TIDAK DI MINATI OLEH KETUA CAWANGAN ATAU AJK, PASTI TIDAK DI TERIMA. YANG KEDUANYA KETUA CAWANGAN YANG TELAH BERTAPAK 20 KE 30 TAHUN MASIH LAGI TIDAK MAHU BERUNDUR, WALAUPUN TIDAK ADA KEMAJUAN YANG DIBAWA. KETIGA, JAWATANKUASA CAWANGAN SEBAHAGIAN BESARNYA TERDIRI DARI KAUM KELUARGA KETUA CAWANGAN SENDIRI.

4. SEMUA ELIMAN-ELIMAN TERSEBUT, BANYAK MENIMBULKAN PERSOALAN DAN MENJADI PENGHALANG ORANG BERMINAT DENGAN UMNO. MALAH MENJADI BAHAN CEMOHAN DAN DIPERLEKEH OLEH KAWAN DAN LAWAN. BUKAN ITU SAHAJA BANYAK LAGI KARENAH YANG BOLEH MENIMBULKAN KEBENCIAN ORANG RAMAI, MALAH AHLI-AHLI UMNO SENDIRI, TERUTAMANYA ANAK-ANAK MUDA YANG BARU HENDAK BERJINAK-JINAK DENGAN UMNO.

5. DENGAN HAL YANG DEMIKIAN, TOK NGAH MENCADANGKAN SUPAYA JAWATANKUASA MEMINDA PERLEMBAGAAN UMNO, MENGAMBIL PERHATIAN PERKARA-PERKARA YANG TERSEBUT DI ATAS. KALAU BOLEH DIHADKAN UMOR DAN TEMPUH KHIDMAT KETUA CAWANGAN DAN BAHAGIAN. JIKA BERUSIA 60 TAHUN KE ATAS TIDAK LAYAK MENJADI KETUA CAWANGAN ATAU BAHAGIAN. ATAU KETUA CAWANGAN DAN BAHAGIAN TIDAK LEBIH DARI TIGA PENGGAL SAHAJA.

6. DENGAN CARA DEMIKIAN DAPAT MEMBERI PELUANG KEPADA GENERASI MUDA UNTUK MENJADI PEMIMPIN. MEREKA YANG BERUSIA 40 KE 59 TAHUN PERLU DI BERI PELUANG UNTUK MEMBAWA IDEA-IDEA BARU DAN PERUBAHAN DALAM UMNO DAN PERJUANGANNYA, DI PERINGKAT CAWANGAN ATAU PUN BAHAGIAN. MEREKA YANG BERUSIA 60 TAHUN DAN KE ATAS BOLEH DILANTIK SEBAGAI PENGERUSI TETAP ATAU TIMBALAN PENGERUSI TETAP, ATAU PERWAKILAN.

7. SEPERKARA LAGI, TOK NGAH INGIN MENGINGATKAN ATAU MENCADANGKAN SUPAYA PERJUANGAN PARA VETERAN UMNO TIDAK DI KETEPIKAN. SELITKANLAH DI DALAM PERLEMBAGAAN UMNO ITU WUJUDNYA VETERAN UMNO, SAMA ADA DENGAN NAMA KELAB ATAU MAJLIS. VETERAN UMNO TIDAK PERLU MENJADI SAYAP, MEMADAI DENGAN PERANAN MEREKA SEBAGAI PEMERHATI ATAU PENASIHAT. DENGAN WUJUDNYA PERKATAAN VETERAN UMNO DALAM PERLEMBAGAAN, MAKA LENGKAP LAH SEBUAH PARTI YANG AGUNG DAN DI SEGANI KAWAN DAN LAWAN. TOK NGAH PERCAYA UMNO MENJADI LEBIH MENARIK DAN DI MINATI DALAM DAN LUAR NEGARA . INSYA ALLAH.

TOK NGAH.