Labels

Thursday, May 28, 2009

SAMBUTAN ULANG TAHUN SENIMAN

1. PERSATUAN SENIMAN MALAYSIA, SEKALI LAGI MEMPERINGATI ULANG TAHUN PEMERGIAN SENIMAN AGUNG KITA, P.RAMLEE. PELBAGAI PROGRAM DAN PERISTIWA TELAH DI ADAKAN BAGI MENGINGATI ULANG TAHUN KE - 36 PEMERGIAN SENIMAN AGUNG ITU. SYABAS DAN TAHNIAH DI UCAPKAN KEPADA SEMUA KELUARGA SENIMAN.

2. HAR INI 29 MEI 2009 SATU LAGI UPACARA MEMPERINGATI SENIMAN TERNAMA ITU DENGAN MENGADAKAN PEMBACAAN YASSIN DAN TAHLIL , SELEPAS SOLAT MAGHRIB, DI MASJID WILAYAH PERSEKUTUAN, K.LUMPUR. TOK NGAH PERCAYA RAMAI WARGA SENIMAN YANG TURUT SERTA DI MAJLIS YANG PENUH MAKNA ITU. INSYA ALLAH TOK NGAH PUN TERINGIN JUGA TURUT SERTA.

3. TOK NGAH SEBENARNYA SALAH SEORANG BEKAS AHLI SENIMAN SEJAK MULA DI TUBUHKAN DAHULU, MASA ITU ALLAH YARHAM ZANUDIN ZIMBO MENJADI PRESIDEN, KEMUDIAN DI GANTI OLEH BAHARUDDIN HJ. OMAR ( ANJANG AKI ). BILA TOK NGAH BERSARA TAHUN 1993, TOK NGAH BALIK KAMPUNG, LANSUNG TERPUTUS HUBUNGAN. KALAU ADA PELUANG HENDAK JUGA RUJUK BALIK JADI AHLI, TETAPI TAK ADA KONTEK.

4. LAGI PUN TOK NGAH DAH LAMA TAK BERLAKON, PENGARAH, PENERBIT SEKARANG TIDAK KENAL DENGAN TOK NGAH. AKHIR SEKALI TOK NGAH BERLAKUN DENGAN MEOR HASHIM, SELEKOH 10 DI IPOH, TAHUN 2005.

5. SEBAGAI ORANG LAMA, TOK NGAH HANYA BERLAKON UNTUK DRAMA TV SAHAJA, FILEM TAK PERNAH. ANTARA TAHUN 1977 HINGGA BERSARA TAHUN 1993 LEBIH DARI 20 DRAMA TOK NGAH BERLAKON. KEBANYAKANNYA TV 1. ANTARA PENERBIT YANG PERNAH TOK NGAH BEKERJA IALAH DATO'AZIZ ABAS, DATO' RAHMAN HAMID, ABDULLAH ZAINOL, ASIAH ARIFFIN, ALAHYARHAM ROSLI JALIL, HELAN ABU, NGANI ANUAR DAN LAIN-LAIN.

6. ANTARA DRAMA YANG MENDAPAT SAMBUTAN IALAH DRAMA BERSIRI TOK AWANG DI TERBITKAN OLEH TV MALAYSIA DI BAWAH ARAHAN ABDULLAH ZAINOL. ANTARA PELAKON YANG TERLIBAT IALAH OSMAN ZAILANI, NOORKUMALASARI, ALLAH YARHAM A.RAHIM, AHMAD MARBAWI, MARYANI DAN LAIN-LAIN. DALAM DARAMA BERPAYONG DI BAWAHNYA, TOK NGAH BERLAKON DENGAN ALLAH YARHAM ISMAIL DIN, AZIZ JAAFAR, DIAN P.RAMLEE DAN LAIN-LAIN. DENGAN ZAMI IASMAIL TOK NGAH BERLAKON DALAM DRAMA AL INFITAR, BERSAMA ROHANI YUSOFF DALAM DRAMA PENDEKAR RAEBAH.

7. MULA-MULA TOK NGAH BERLAKON DALAM DRAMA WARISAN, ANTARA PELAKONNYA IAITU DATO' RAHIM RAZALI, OMAR AHMAD, SHUKRI HASHIM, AHMAD TARMIMI SAREGA DAN BANYAK LAGI. DALAM DRAMA MAHKAMAH SYARIAH, TOK NGAH BERLAKON BERSAMA DATO' JALALUDIN HASSAN. DRAMA GURU YAHYA, TOK NGAH BERLAKON DENGAN AHMAD BUSU, M.RAJOLI, ALLAH YARHAM YUSOF MOHAMAD. DALAM DRAMA MENDUNG, TOK NGAH BERLAKON DENGAN YALAL CHIN, NANCY FOO, M. OSMAN ( ALLAH YARHAM ) . BANYAK DRAMA YANG TOK NGAH BERLAKON, TAPI TAK INGAT JUDULNYA. PERNAH BERLAKON DENGAN OGY AHMAD DAUD, AZIZ & ZULKIFLI M.OSMAN DAN IBU MEREKA AFIDA ES. NORMAH DAMANHURI, HANI MOHSIN, HARON HASHIM DAN ANDI LALA.

8. TOK NGAH PERCAYA MEREKA YANG TOK NGAH SEBUT NAMANYA, TENTU TERINGAT KEMBALI KENANGAN LAMA SEMASA DI LOKASI PENGGAMBARAN, SAMA ADA DALAM KEBUN GETAH, DALAM HUTAN DALAM STUDIO DAN SEBAGAINYA. DI SAMPING ITU TOK NGAH JUGA PERNAH BERLAKON DRAMA RADIO DI K.L. DAN RADIO PERAK. ANTARA PELAKON YANG PERNAH BERSAMA TOK NGAH IALAH FATIMAH YASSIN, ASMAHANI HUSAIN, NORLIA RAMLI, MAIZATUL AKMAM YAHYA, ARIFUDIN, HAMDAN HARON DAN LAI-LAIN.

9. CATATAN INI SENGAJA TOK NGAH BUAT UNTUK MEMPERINGATI SENIMAN AGUNG KITA P.RAMLEE, DAN LAIN-LAIN PELAKON ANAK SENI YANG SENTIASA LEKAT DI HATI HINGGA BILA-BILA.

TOK NGAH.