Labels

Tuesday, August 11, 2009

SUMPAH MELAYU.

ORANG MELAYU AGAK SINONIM DENGAN SUMPAH. DALAM BANYAK PERKARA JIKA HENDAK BERJAYA ATAU BENAR-BENAR SETIA DAN BERKESAN, BERSUMPAH ADALAH AZIMAT YANG MUJARAP.


DALAM MAHKAMAH PUN PERLUKAN BERSUMPAH, UNTUK BERCAKAP BENAR, TIDAK ADA YANG TIDAK BENAR MELAIKAN BENAR BELAKA. UNTUK MENYATUPADUKAN UMAT MELAYU DAN PENDATANG BAGI MENCAPAI KEMERDEKAAN TANAH AIR, PEMIMPIN KITA JUGA BERSUMAPAH TAAT SETIA SERTA HORMAT MENGHORMATI ANTARA KAUM.


SUMPAH DATO' ONN

"KAMI SEDIA BERSAING SESAMA UMAT MELAYU DAN KAUM-KAUM LAIN DENGAN JUJUR DAN TERHORMAT, KAMI UMAT MELAYU ISLAM BERSUMPAH SETIA UNTUK" :-

* MEMPERTAHANKAN KEPENTINGAN DAN HAK MELAYU. * MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN RAJA-RAJA MELAYU. * MEMPERJUANGKAN IKHTISAD DAN PELAJARAN BANGSA MELAYU. * MEMPERTAHANKAN MARUAH NEGARA SUPAYA AMAN SEJAHTERA.

SUMPAH KERAMAT YANG DI LAFAZ OLEH DATO' ONN PADA 11 MEI 1946 ITU MENJADI " SUMPAH MELAYU" ATAU PIAGAM. SUMPAH INI PERLU DI HAYATI DAN DI TAATI OLEH SEMUA ORANG MELAYU, MALAH SELURUH RAKYAT MALAYSIA, TIDAK KIRA APA BANGSA, KAUM ATAU AGAMA.

PERKEMBANGAN POLITIK SEKARANG, NAMPAKNYA RAKYAT MALAYSIA AGAK GOYAH DAN SEPERTI RETAK MENUNGGU BELAH. AMAT MALU DAN HILANG MARUAH BANGSA JIKA ADA DI ANTARA ORANG MELAYU YANG MELANGGAR SUMPAH DI ATAS. BANGSA DAN KAUM LAIN JUGA AKAN RUGI BESAR, ANDAINYA SUMPAH ITU HENDAK DI CABAR. PANTANG ORANG MELAYU MELANGGAR SUMPAH.

DEMI NEGARA, BANGSA DAN AGAMA, MUJUR LALU MELINTANG PATAH, NAMUN PATAH SAYAP, PARUH AKAN MENJADI GALANG GANTINYA. BIAR PUTEH TULANG JANGAN PUTEH MATA. UNGKAPAN KATA-KATA SEMANGAT TERSEBUT MEMPUNYAI SERIBU SATU MAKNA YANG TERSIRAT.

ORANG DERHAKA DI MURKA, ORANG FITNAH DI HUKUM, ORANG KHIANAT AKAN DI BUNUH. AKIBAT PERBUATAN SI PENGKHIANAT, NEGARA DAN BANGSA AKAN HANCUR LEBUR.

MAKA ORANG MELAYU KHASNYA, BEGITU JUGA KAUM PENDATANG, BERPEGANGLAH KEPADA SUMPAH TOK NENEK KITA, AGAR NEGARA, BANGSA DAN AGAMA KITA TERPELIHARA.

TOK NGAH.