Labels

Wednesday, September 16, 2009

JUMPA ULAR DENGAN ORANG INDIA....?

SUDAH TERANG LAGI BERSULUH, SESAT DIHUJUNG JALAN BALIK KEPANGKAL JALAN. TOK NGAH RASA PEPATAH INI AMAT DI FAHAMI OLEH SEMUA ORANG MELAYU. MUNGKIN JUGA KAUM-KAUM LAIN JUGA FAHAM. SEBAB YB. DATUK HAMIDAH OSMAN, EXCO KERAJAAN NEGERI PERAK, PERNAH MENYEBUT PEPATAH JIKA JUMPA ULAR DENGAN ORANG INDIA, PUKUL ORANG INDIA DAHULU BARU PUKUL ULAR. MAKA ORANG INDIA SEMUA PAKAT MARAH DENGAN YB. DATUK HAMIDAH HINGGA YB. HAMIDAH MOHON MAAF DANTARIK BALIK KATA-KATA ITU.

BARU-BARU INI SEORANG WAKIL MIC MENCADANGKAN GAMBAR TUN DR. MAHATHIR DI KALUNG DENGAN SELIPAR. DAN DIA (M.SUKUMARAN @ PETER SUKUMARAN) MENGAKU TERLEPAS CAKAP DAN AKAN MEMOHON MAAF KEPADA TUN DR. MAHATHIR, APA CARANYA DIA AKAN FIKIR.

CAKAP SIANG TENGOK-TENGOK, CAKAP MALAM DENGAR-DENGARKAN. INI PEPATAH MELAYU YANG PATUT DIFAHAMI OLEH RAKYAT MALAYSIA, KERANA BAHASA MELAYU ADALAH BAHASA KEBANGSAAN KITA. SETIAP SEKOLAH WAJIB MENGAJAR BAHASA MELAYU DAN PERI BAHASANYA.

MASALAH TERLEPAS CAKAP, BUKANYA BOLEH DIBUAT MAIN, ATAU DI MAINKAN. IANYA AKAN MEMAKAN DIRI. NANTI ORANG KATA KITA TIDAK TAHU BAHASA, TIDAK FAHAM BAHASA DAN KASAR BAHASA.

TOK NGAH.