Labels

Sunday, September 20, 2009

TIGA TOKOH POLITIK VETERAN.

MENJELANG HARI RAYA AIDIL FITRI 1430H /2009M. KITA SEMUA TERPEGUN DAN BERTANYA SESAMA SENDIRI, KENAPA DAN BAGAIMANA TIGA ORANG TOKOH POLITIK VETERAN DIDEDAHKAN BUAT HIDANGAN HARI RAYA.

SEMUA RAKYAT MALAYSIA KENAL DAN MENGHORMATI KETIGA-TIGA TKOH ITU. TERUTAMANYA TUN DR MAHATHIR MUHAMAD, BEKAS PERDANA MENTERI MALAYSIA YANG KE EMPAT. KEDUA DATOK SRI S. SAMY VELLU PRESIDEN MIC DAN KETIGA TAN SRI ISA SAMAD, MANTAN MENTERI BESAR NEGERI SEMBILAN, KINI MASIH MEMEGANG JAWATAN SEBAGAI KETUA UMNO BAHAGIAN TELOK KEMANG.

KELANTANGAN TUN DR MAHATHIR MEMBUAT TEGORAN ATAU MEMBERIKAN PENDAPAT, SUDAH PASTI BANYAK YANG TERSENTAK. KENYATAANYA TERHADAP DUA ORANG TOKOH BARU-BARU INI, RAMAI YANG BERSETUJU DAN ADA JUGA YANG TIDAK SETUJU.

TOK NGAH JUGA RASA TERUJA DAN INGIN MENCELAH ATAS APA YANG DIULAS OLEH TUN DR MAHATHIR TERHADAP DUA ORANG TOKOH TERSEBUT. PERTAMANYA KEPADA TAN SRI ISA SAMAD YANG DICADANGKAN OLEH BAHAGIAN TELOK KEMANG UNTUK MENJADI CALUN BAGAN PINANG. SEBAGAI KETUA BAHAGIAN MEMANGLAH MENDAPAT SOKONGAN PADU DARI JAWATANKUASA BAHAGIAN DALAM APA JUGA PERKARA. TETAPI SEBAGAI KETUA DAN MEMPUNYAI PENGALAM YANG LUAS, SEHARUSNYA BELIAU LEBIH ARIF DAN TIDAK TAMAK ATAU RIAK.

ANDAINYA BELIAU SEORANG YANG IKHLAS DAN JUJUR TERHADAP PARTI DAN KEPIMPINAN PARTI, BELIAU BOLEH DENGAN SENANG HATI UNTUK TIDAK BERTANDING. ATAU DI CADANGKAN SEBAGAI CALUN. PEPATAH MELAYU KATA ULAR MENYUSUF AKAR TIDAK AKAN HILANG BISANYA. ELOKLAH GELANGGANG YANG SUSUT NILAINYA, MEMBERI PELUANG KEPADA RAKYAT.

DEMIKIAN JUGA DENGAN HALNYA DATO' SRI S. SAMY VELLU. SEPATUTNYA PEMILIHAN PRESIDEN MIC BARU-BARU INI BELAU TELAH MENAREK DIRI. DAN MEMBERI PELUANG KEDAPADA MEREKA YANG LEBIH SESUAI. RATA-RATA MASYARAKAT INDIA SUDAH HILANG KEPERCAYAAN KEPADA DATO' SRI S.SAMY VELLU.

APA YANG DI TEGOR DAN DI KOMEN OLEH TUN DR. AHATHIR SEMUANYA LOJEK DAN BENAR. OLEH ITU TOK NGAH HARAP KEPADA DUA ORANG TOKOH TERSEBUT, ELOKLAH MEASABAH DIRI DAN BERUNDUR DENGAN CARA HORMAT INSYA ALLAH AKAN MENDAPAT GANJARAN YANG BAIK DAN DISANJUNG TINGGI. BERILAH PELUANG KEPADA GENERASI MUDA UNTUK MEMIMPIN, YANG VETERAN BOLEH MENUNJUK AJAR.

TOK NGAH.