Labels

Thursday, November 19, 2009

NASIB ANGGOTA POLIS.

MENJADI SEORANG ANGGOTA POLIS BUKAN SEMUDAH DI SEBUT-SEBUT. CABARAN YANG DI HADAPI TIDAK SEPERTI ORANG AWAM YANG LAIN. BUAT SALAH TAK BUAT PUN SALAH, SILAP SIKIT KENA TINDAKAN TATATERTIB, SILAP BANYAK MASUK KEDALAM.

MULA-MULA TOK NGAH MASUK PULAPOL JANUARI 1963, AWAL-AWAL LAGI PEGAWAI LATIHAN MEMBERI PESAN; " ANDA SEBAGAI SEORANG ANGGOTA POLIS YANG TERLATIH DAN DI BERI KUASA, JANGAN INGAT AWAK BOLEH BUAT SESUKA HATI. SEBAGAI ANGGOTA POLIS HARUS INGAT, SEBELAH KAKI AWAK BERADA DI LUAR DAN SEBELAH LAGI DALAM LOKAP."

HATI MANA YANG TIDAK SAYU DAN GERUN DENGAN KATA-KATA TERSEBUT? LEBIH-LEBIH LAGI SEBAHAGIAN BESARNYA KAMI DATANGNYA DARI KAMPUNG DAN LUAR BANDAR. TETAPI OLEH KERANA INGIN BERKHIDMAT UNTUK MENDAPATKAN REZEKI HALAL, DEMI KESELAMATAN NEGARA DAN UMMAH, TAWAKAL SAHAJA.

SEMASA MENJALANKAN TUGAS, BANYAK PERKARA HENDAK DIFIKIRKAN, TIDAK BOLEH BERTINDAK SESUKA HATI, UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN KELILING PINGGANG. JANGAN CUAI DAN BERTINDAK DI LUAR ETIKA. ORANG RAMAI SENTIASA MEMANTAU SERTA MELIHAT TINDAK TANDUK KITA. ANDAINYA BERLAKU TIDAK ADIL ATAU KURANG CEKAP, BUKAN SAHAJA YANG PUNYA DIRI KENA CEMOH, MALAH SATU PASUKAN MENJADI CAGARAN DAN MENERIMA PADAH.

KALAU POLIS DITEMBAK TAK SIAPA YANG PEDULI, KALAU ORANG AWAM TERTEMBAK, ATAU PENJENAYAH SEKALIPUN YANG KENA TEMBAK OLEH POLIS, RAMAI YANG HENDAK MEMBILA DAN MENCELAH. LEBIH DARI ITU, MEREKA SANGGUP MENGUTUK DAN MENDAKWA BAHAWA POLIS ZALIM SERTA TIDAK BERPERIKEMANUSIAAN.

CONTOH TERBARU IALAH KES 5 ORANG PENJENAYAH KOMPOLAN PCO BOY YANG DITEMBAK MATI OLEH ANGGOTA POLIS DI KELANG, ORANG RAMAI BEGITU PRIHATIN DAN INGIN MEMBELANYA. APAKAH MEREKA LEBIH KASIHAN DAN SAYANG KEPADA PENJENAYAH DARI ANGGOTA POLIS? DIMANA SILAPNYA PDRM ELOKLAH DI BUAT KAJIAN.

SETELAH BERSARA, TOK NGAH DAN RAKAN-RAKAN TIDAK SIAPA YANG PEDULI, ADA RUMAH KE ADA HARTA KE TIDAK SIAPA YANG MABIL TAHU. ATAU ANAK-ANAK KAMI BERSEKOLAH KE, ADA MAKAN PAKAI KE TIDAK SIAPA YANG TANYA. BAWALAH DIRI MASING-MASING. SEKIRANYA MEREKA TELAH BERSEDIA UNTUK BERSARA, MUNGKIN MEREKA BOLEH HIDUP SEPERTI BIASA, ANDAINYA TIDAK BERSEDIA, ALAMAT PERITLAH HIDUP MEREKA.

JIKA SAKIT DEMAM, DIBERI RAWATAN PERCUMA DI HOSPITAL KERAJAAN. JIKA MENINGGAL DUNIA TIDAK SIAPA NAK TANGGUNG, URUSLAH SENDIRI DENGAN WANG SENDIRI, ATAU KELUARGA. PENGURUSAN JENAZAH TIDAK DISEDIAKAN KECUALI MEREKA MENJADI AHLI PERSATUAN BEKAS POLIS. BEGITULAH NASIB SEORANG ANGGOTA DAN BEKAS POLIS.

SEMASA DALAM PERKHIDMATAN, KITA DI PANDANG DAN DI HARGAI. SETELAH BERSARA BAWALAH DIRI, ANGKATLAH DIRI TONJOLAH DIRI, JIKA TIDAK PANDAI BAWA DIRI, SIAPA TAK AMBIL KESAH. INILAH LUMRAH HIDUP SEBAGAI ANGGOTA POLIS.

TOK NGAH.