Labels

Sunday, January 31, 2010

BIAR PUTIH TULANG.....

"BIAR PUTIH TULANG JANGAN PUTIH MATA" PERIBAHASA MELAYU YANG TAK LEKANG DEK PANAS DAN TAK LAPUK DEK HUJAN. ORANG MELAYU DAHULU DAN KINI SAMA SAHAJA MASIH LAGI MEMINTA-MINTA DAN MERENDAHKAN DIRI MINTA DIKASIHI ATAU DIBELAI UNTUK HIDUP DI BUMI SENDIRI.

BARU-BARU INI TUN DR MAHATHIR MUHAMAD MANTAN PERDANA MENTERI MENJELASKAN BAHAWA PEMIMPIN TIGA PARTI ORANG MELAYU TIDAK MEMBELA ORANG MELAYU. MAKA ORANG MELAYU PUN MEMBUAT PERBIDALAN "KERA DI HUTAN DI SUSUI ANAK DIPANGKUAN MATI KELAPARAN". BAGAIMANA PERKARA INI BOLEH TERJADI? NAK DI KATAKAN MEREKA TIDAK TAHU, MUSTAHIL? TERLEPAS PANDANG, TAK MUNGKIN. TETAPI SANA SINI BANYAK TERDENGAR SUNGUTAN RINTIHAN MINTA DI BANTU DAN DIBELA NASIB MALANG BANGSA MELAYU.

APAKAH ORANG MELAYU TIDAK TAHU ATAU TIDAK ADA SEMANGAT UNTUK MEMAJUKAN BANGSA SENDIRI? APAKAH TAAT SETIA DAN SOKONGAN ORANG MELAYU SELAMA INI TIDAK ADA NILAI ATAU DIANGGAP SEBAGI NASI TAMBAH SAHAJA? BENARKAH PERMOHONAN ORANG BUKAN MELAYU SEKARANG INI MENDAPAT LAYANAN ISTIMEWA DARI PEMIMPIN MELAYU? BAGI PEMIMPIN PARTI BUKAN MELAYU TIDAK WUJUD GERAK KERJA DALAM PARTINYA UNTUK MEMBELA ORANG MELAYU ATAU KAUM BUMI?

JIKA DEMIKIAN KEADAANYA, ORANG MELAYU TIDAK BOLEH BERGANTUNG PENUH KEPADA PARTI SEMATA. MENERUSI NGO ATAU BADAN-BADAN KOPRAT SERTA KOPERASI PERLU BANGUN DAN BERGERAK MENUJU KEARAH MEMBELA NASIB BANGSA SENDIRI. KERAJAAN, MAHU TIDAH MAHU PERLU MEMBERI LALUAN DAN SOKONGAN KEPADA USAHA YANG MEMBERI MANFAAT KEPADA RAKYATNYA, BANGSA MELAYU.

DULU TUN MAHATHI PERNAH BERKATA MELAYU MUDAH LUPA, SEBENARNYA BUKAN LUPA TETAPI LEKA. SUKA AMBIL MUDAH DAN TAK KESAH. APA BILA AIR DAH MASUK HIDUNG BARULAH TERSENTAK DAN TERSEDAR DARI LEKA. WAKTU ITU SUDAH TIDAK MAMPU BERBUAT APA-APA LAGI. JUSTERU TOK NGAH SARANKAN SUPAYA SEMUA ORANG MELAYU KURANGKAN BERPOLITIK, TUBUH SATU ATAU DUA KONSOTIUM CEBURI BIDANG PERDAGANGAN, INDUSTRI SERTA EKSPORT IMPORT.

DEWAN PERNIAGAAN MELAYU NEGERI-NEGERI PERLU BERGABUNG TENAGA DAN BERUSAHA GIGIH MENUJU KE ARAH MEMBELA NASIB BANGSA SENDIRI. PARA BIJAK PANDAI MELAYU HARUS JUGA MEMBUAT SUMBANGAN KEPADA BANGSANYA, BAGAIMANA DAN APA JUA CARA BAGI MENINGKAT TARAF HIDUP BANGSA SENDIRI. JANGAN SAHAJA DI TUMPUKAN DALAM KAWASAN BANDAR, KE KAMPUNG DAN DESA HENDAKLAH DIJERU DAN DIBANGUNKAN. KERANA DI DESA DAN KAMPUNG RAMAI ORANG MELAYU. SEMUA IBU NEGERI DAN BANDAR - BANDAR DIMONOPOLI ORANG BUKAN MELAYU, DAN ORANG MELAYU TIDAK MAMPU BERSAING DENGAN MEREKA.

KERAJAAN WAJIB MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUSAHA DAN KOPERAT MELAYU UNTUK MENDAPATKAN MODAL DAN PELUANG. KAWASAN MASJID ATAU TANAH WAKAF MASJID YANG TERBIAR, BOLEH DIUBAH SYARAT DAN DIBANGUNKAN DENGAN PROJEK-PROJEK KOMUSEL. PERKARA TELAH DISUARAKAN SENDIRI OLEH PERDANA MENTERI YAB DS MOHD NAJIB TUN RAZAK, HINGGA KINI MASIH LAGI BELUM ADA USAHA GIGIH KEARAH ITU.

TOK NGAH.