Labels

Thursday, January 14, 2010

PENYAMUN PELANCUNG DAN POLIS.

NAMPAKNYA KESELAMATAN NEGARA DAN RAKYAT MALAYSIA SEMAKIN TERGUGAT DI SEBABKAN KEBAJIRAN PELANCUNG DARI SERATA DUNIA. DALAM PADA ITU MAKSIAT JUGA BERMAHARAJA LELA YANG MENYESAKKAN NAFAS PEMIMPIN SERTA RAKYAT MALAYSIA.

TOK NGAH TERTARIK DENGAN KOMEN SAUDARA TUN MAMAT PUTRAJAYA, BERTAJUK 'MALAYSIA SYURGA PEROMPAK ' UTUSAN MALAYSIA 14 JANUARI 2010. UMUM SEDIA MAKLUM BAHAWA SEMUA KES JENAYAH DAN MAKSIAT SOSIAL DI TANGANI OLEH POLIS. SETIAP HARI BERITA POLIS BUAT OPERASI DAN TANGKAPAN SETERUS MENDAKWA MEREKA YANG BERKENAAN KE MAHKAMAH. MALAH ADA YANG DITEMBAK MATI. SEMUA ITU TIDAK MENJADI HALANGAN ATAU MENGURANGKAN KEJADIAN JENAYAH BERLAKU.

KITA HARUS TABEK DAN BERTERIMA KASIH KEPADA KPN DAN ANGGOTA PDRM YANG BERHEMPAS PULAS MELAKSANAKAN TUGAS SIANG DAN MALAM DEMI MENJAMIN KESELAMATAN NEGARA DAN KEAMANAN RAKYAT. ANDAINYA MEREKA TIDAK CEKAL DAN MEGAH DENGAN TUGAS YANG MEREKA TANGGUNG, PASTI RAKYAT DAN NEGARA KITA TAK DAPAT HIDUP SEPERTI SEKARANG. SEBAGAI RAKYAT YANG INGINKAN KESELESAAN DAN BEBAS BERGERAK DI BUMI SENDIRI, PASTI TIDAK MAHU BERDIAM DIRI MELIHAT KEJADIAN ROMPAK DAN MAKSIAT BERLAKU DI TEMPAT KITA TINGGAL.

BAGAIMANA DAN APAKAH PERANAN KITA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA YANG BERBILANG KAUM DAN AGAMA UNTUK MENYUMBANG BAGI MENGURANGKAN INDEK JENAYAH DAN MAKSIAT BERLAKU DI TEMPAT KITA TINGGAL.? BOLEHKAH KITA BIARKAN ANGGOTA POLIS BERSENDIRIAN MENANGANI MASALAH TERSEBUT? TAHUKAH ATAU PERNAHKAH KITA TINJAU DAN AMBIL TAHU MASALAH-MASALAH YANG DI HADAPI OLEH PASUKAN POLIS DAN ANGGOTANYA? PERNAHKAH KITA TANYA KEPERLUAN ATAU KEMUDAHAN YANG SEHARUSNYA MEREKA ADA DEMI MELAKSANAKAN TUGAS SIANG DAN MALAM ITU?

DALAM MENENTUKAN KESELAMATAN DAN KEAMANAN SETIAP INDIVIDU DAN MASYARAKAT MEMPUNYAI TANGGUNGJAWAB DAN PERANANNYA. ZAMAN SERBA CANGGEH INI, BUKAN LAGI MASANYA UNTUK KITA MENUDING JARI ATAU MELEPASKAN BATUK DI TANGGA. WAJIB KITA TURUN PADANG SAMA-SAMA MENYINSING LENGAN MEMBERI SUMBANGAN. SETAKAT BAYAR CUKAI SAHAJA TIDAK DAPAT MENYELESAIKAN MASALAH.

DENGAN ITU TOK NGAH CADANGKAN SUPAYA SETIAP DAERAH POLIS DIWUJUDKAN JAWATANKUASA PENAMBAHBAIKAN DAN KEBAJIKAN BAGI MENINJAU SEGALA MASALAH DAN KEPERLUAN YANG PATUT ADA DI SETIAP IPD. SAMA ADA PRASARANA DAN KEPERLUAN PEJABAT DAN LUAR PEJABAT. TERUTAMANYA KEBAJIKAN ANGGOTA DAN KELUARGA. WALAU PUN ADA PEGAWAI-PEGAWAI YANG DIPERTANGGUNGJAWABKAN, DENGAN TUGAS YANG MEMBEBANKAN, PASTI MEREKA TIDAK MAMPU MELAKSANKANNYA.

PERCAYA ATAU TIDAK, ADA PEGAWAI YANG MELAKSANAKAN TUGAS DI BALAI ATAU IPD MENGGUNAKAN WANG SAKU SENDIRI UNTUK MEMBELI MESEN TAIP (DULU ) SEKARANG KOMPUTER RIBA. KERTAS DAN ALAT TULIS? MALAH GUBUK UNTUK SIMPAN FAIL JUGA SENDIRI BELI. MEREKA TIDAK AKAN MENGADU KEPADA SESIAPA DISEBABKAN DISIPLIN KERJA. DENGAN ADANYA JAWAKANKUASA YANG DI CADANGKAN ITU, TERDIRI DARI ORANG AWAM DAN AGENSI KERAJAAN YANG BERKAITAN, PASTI SETIAP IPD MENJADI LEBIH CEMERLANG DAN BERDAYA SAING.

SEPERKARA YANG LEBIH MENCABAR DAN SUKAR UNTUK DI ATASI IALAH KEKURANGAN PERJAWATAN DAN ANGGOTA. KERAJAAN DAN KEMENTERIAN YANG BERKENAAN SEDIA MAKLUM DAN SEHARUSNYA TELAH DAN SEDANG MENGATASINYA. DENGAN KEBANJIRAN PELANCUNG, DAN PENDATANG ASING YANG BEGITU RAMAI, PASTI BILANGAN ANGGOTA YANG ADA TIDAK MAMPU MELAKSANAKAN TUGAS DENGAN BAIK. SEORANG ANGGOTA TIDAK MUNGKIM MAMPU MENGAWAL 2500 ORANG MANUSIA.

PEMIMPIN, TOKOH-TOKOH KOPERAT, AHLI-AHLI PERNIAGAAN, ORANG KENAMAAN, SEHARUSNYA MEMAINKAN PERANAN MEMANTAU DAN MENGHULURKAN BANTUAN APA SAHAJA KEPADA PASUKAN PDRM DI TEMPAT MASING-MASING. DENGAN ITU IMEJ NEGARA SEBAGAI ' SYURGA PEROMPAK' ATAU 'SARANG MAKSIAT' DAPAT DI BERSIHKAN, JIKA SEMUA RAKYAT MEMBANTU DAN MENJADI MATA DAN TELINGA PASUKAN POLIS KITA.

TOK NGAH.