Labels

Sunday, March 7, 2010

PEMECATAN ZULKIFLI MENGUNDANG PADAH.

RAMAI PEMINAT SERTA PEMERHATI POLITIK TANAH AIR MENJANGKA APA YANG AKAN TERJADI KEPADA YB. ZULKIFLI NOORDIN, APA BILA BELIAU DIHADAPKAN KEPADA LEMBAGA DISIPLIN PARTI PKR. BOKTINYA JELAS BELIAU DIPECAT OLEH MAJLIS KEPIMPINAN PUSAT PKR.

APAPUN ITU BUKANLAH SUATU PENYELESAIAN YANG WAJAR DAN BAIK BAGI SESEBUAH PARTI YANG SEDANG DALAM KERISIS KEPIMPINAN. DALAM BANYAK HAL, PEMECATAN ZULKIFLI ADALAH MERUPAKAN LALUAN YANG MUDAH UNTUK MENGUNDANG PADAH KEPADA PARTI. SEBABNYA YB. ZULKIFLI NOORDIN BUKAN CALANG-CALANG PEMIMPIN MUDA YANG KITA KENALI. KELANTANGAN BERSUARA YANG BERASAS, MEMBUATKAN BELIAU KUKUH DENGAN PENDIRIANYA. JARANG KITA LIHAT DAN DENGAR PEMIMPIN MUDA SEPERTI BELIAU.

SELAIN DARI SEORANG PEGUAM YANG BERKALIBAR, BELIAU BEGITU TAAT SERTA KUAT BERIBADAH. DITAMBAH DENGAN PRINSIPNYA YANG TEGAS DAN KONSISTEN, BELIAU MERUPAKAN PEMIMPIN YANG DISEGANI DIKALANGAN SEBAYA DENGANNYA.

PEMECATAN BELIAU DARI PKR TIDAK MENJADI MASALAH KEPADA BELIAU, MALAH PKR YANG AKAN MENANGGUNG KERUGIAN BESAR, MALAH TERUS MENGUNDANG PADAH. ANDAINYA BELIAU TERUS DIKETEPIKAN TOK NGAH PERCAYA LEBIH RAMAI LAGI PEMIMPIN MUDA DALAM PKR AKAN TURUT LARI BERSAMA. PRESIDEN PKR TIDAK HARUS MEMBISU DAN BERDIAM DIRI, DENGAN MEMBIARKAN PENASIHAT PKR SAHAJA YANG BERKUASA. RIBUT HALILINTAR YANG MELANDA PKR AKAN BERLAKU BILA-BILA MASA SAHAJA.

SINARIO YANG WUJUD DALAM PAKATAN RAKYAT KHASNYA PKR, SUDAH SAMPAI KE HUJUNG JALAN. JALAN PENDEK YANG HENDAK DI LALUI OLEH PAKATAN RAKYAT DENGAN MELETAKAN PKR SEBAGAI JUARA UNTUK SAMPAI KE PUTRAJAYA ADALAH SATU KESILAPAN YANG BESAR.

ADA SUARA-SUARA SUMBANG YANG MELOYAKAN TEKAK, MINTA SEMUA YB. YB. YANG KELUAR PARTI, MAHU PUN DI PECFAT SUPAYA MELETAK JAWATAN SEBAGAI WAKIL RAKYAT. DIMANAKAH LOJEKNYA CADANGAN TERSEBUT? SELEKEH-LEKEH WAKIL RAKYAT, TIDAKKAH MEREKA MEMPUNYAI PENGARUH ATAU PUN PENGIKUT DI KAWASAN MASING-MASING? CONTOH TERBAIK, LIHAT SAHAJA YB. DATUK IBRAHIM ALI. KITA TIDAK LIHAT DAN DENGAR PUN RUNGUTAN PENGUNDI-PENGUNDI DARI PASIR MAS, MEMINTA BELIAU MELEPASKAN JAWATAN.

APAPUN PENDAPAT DAN ANALISIS DIBUAT, BAHAWA PEMECATAN YB. ZULKIFLI NOORDIN, PASTI MENGUNDANG PADAH PADA PKR SETERUSNYA KEPADA PAKATAN RAKYAT. ANWAR IBRAHIN, KHALID IBRAHIM DAN ZAID IBRAHIM HARUS MEHASABAH DIRI DAN CARI JALAN PENYELESAIAN.

TOK NGAH.