Labels

Tuesday, May 4, 2010

TUGAS POLIS MASIH DIRAGUI.

SETELAH LEBIH 200 TAHUN WUJUD, PDRM MASIH LAGI DIPERTIKAIKAN KRIDIBILITI SERTA TANGGUNGJAWAB MEREKA SEBAGAI PASUKAN YANG MENJAGA KEAMANAN RAKYAT DAN NEGARA.

JIKA DEMIKIAN TAFSIRAN SERTA ANGGAPAN YANG DITERJEMAHKAN OLEH ORANG RAMAI, KHASNYA MEREKA YANG TIDAK SUKAKAN TUGAS POLIS, KEPADA SIAPA LAGI YANG HENDAK KITA BERIKAN TANGGUNGJAWAB SERTA TUGAS MENGAWAL SESELESAAN KITA SELAMA INI?

KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN YANG DIBERI OLEH KERAJAAN DAN SEBAHAGIAN BESAR RAKYAT NEGARA INI, TERHAKIS SEKLIP MATA DENGAN TINDAKAN SEGELINTIR MEREKA YANG SUKA MENIMBULKAN PROBOKASI SERTA KEADAAN YANG MERUNSINGKAN ORANG RAMAI. DALAM PADA ITU ADA PULA YANG MENGAMBIL KESEMPATAN DENGAN MENANGGUK DI AIR KERUH, SEMATA-MATA UNTUK MEMENUHI KEHENDAK POLITIK MEREKA.

SEJAK 1807 PDRM TELAH MENEMPUH PELBAGAI RINTANGAN SERTA PERUBAHAN DARI A HINGGA KE-Z. DENGAN PENUH KEPAYAHAN DAN KEJUJURAN MEREKA MELAKSANAKAN TUGAS, HINGGA KINI KITA TELAH MENCAPAI KEMERDEKAAN MENJANGKAU 53 TAHUN, MASIH ADA PIHAK YANG KURANG YAKIN DENGAN TUGAS POLIS. KEAMANAN SERTA KESELSAAN HIDUP TANPA GANGGUAN YANG MEMBIMBANGKAN SELAMA 53 TAHUN MERDEKA, BELUM TERUNGKAP RASA SIMPATI DAN TERIMA KASIH TERHADAP JASA MAHU PUN PENGORBANAN ANGGOTA POLIS.

SUDAH MENJADI LUMRAH ALAM, APAKALA PERKARA BURUK BERLAKU TERHDAP ORANG LAIN, KITA TIDAK KESAH MAHU PUN AMBIL PEDULI. SEBALIKNYA APABILA IANYA MENIMPA HIDUNG SENDIRI, BARULAH KITA SIBUK DAN LINTANG PUKANG MENCARI SALAH SILAP ORANG LAIN. HINGGA ADA YANG MEMBUAT PELBAGAI TUDUHAN. IBARAT KATA PEPATAH " GAJAH DI DEPAN MATA TAK NAMPAK, TUNGAU DI SEBERANG LAUT JELAS KELIHATAN."

SEJAK ZAMAN DARURAT HINGGA KINI, PDRM TELAH MEMBERIKAN KHIDMAT DENGAN PENUH DEDIKASI, BUKAN SAHAJA TANGAN KAKI YANG KUDUNG, MALAH NYAWA PUN TURUT MELAYANG, SEMATA TANGGUNGJAWAB YANG DI PIKUL, BAGI MENJAMIN NEGARA DAN RAKYAT NEGERI INI TIDAK DIANCAM OLEH ANASIR YANG TIDAK DI INGINI. JASA MEREKA ITU, WALAUPUN TELAH DI CATAT DENGAN TINTA EMAS, TETAPI JENERASI KINI MASIH LAGI MEMPERTIKAIKAN PASUKAN YANG TELAH BANYAK BERJASA ITU.

TOK NGAH MERASA SANGAT TERKILAN DAN DUKACITA, SETELAH 17 TAHUN BERSARA DARI PASUKAN, DAN HIDUP DALAM NEGARA YANG AMAN DAMAI SERTA SERBA CANGGEH, NAMPAKNYA MASIH ADA RAKYAT NEGARA INI YANG TIDAK FAHAM DAN MENGHAYATI TUGAS SEBAGAI ANGGOTA POLIS. BUKANKAH ANGGOTA POLIS ITU JUGA MANUSIA BIASA? MEMPUNYA TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA DAN RUMAH TANGGA? SIANG MALAM, PANAS TERIK, KADANG-KADANG HUJAN DEMI TUGAS WAJIB DI LAKSANAKAN.

TIBA-TIBA TERJADI ANGKARA YANG TIDAK DIDUGA, MALAH MENCABAR KRIDIBILITI SEBAGAI SEORANG INSAN YANG MENJALANKAN TANGGUNGJAWABNYA, ADA PIHAK YANG MANIDAKAN TINDAKANYA, MALAH MENUDING JARI MEMBUAT ANDAIYAN YANG SONSANG, BETAPA PEDIH DAN PERITNYA HATI ANDA MENERIMANYA? SUBHANALLAH.

TAHNIAH DAN SYABAS DIHULURKAN KEPADA TAN SRI MUSA HASSAN, KETUA POLIS NEGARA YANG BERIMAN DAN BERANI. " JANGA PERLEKEHKAN POLIS". SEPATAH KATA-KATA YANG KELUAR DARI HATI KPN ITU MERUPAKAN SERUAN SERTA SEMANGAT KEPADA SELURUH ANGGOTA PDRM UNTUK MENERUSKAN TUGAS DENGAN LEBIH DEDIKASI DAN BERDISIPLIN. TERUSKAN TUGAS ANDA, "BERANI KERANA BENAR TAKUT KERAN SALAH".

TOK NGAH.
KETUA PENERANGAN PBPM PERAK.