Labels

Sunday, June 13, 2010

APA GUNA MEMORIAL BANYAK-BANYAK.

TOK NGAH SETUJU DENGAN DR. MOHD RIDHUAN TEE, APA PERLUNYA MEMORIAL TAN CHENG LOCK?
SEJARAH KEPULAUAN MELAYU ADALAH KEPUNYAAN ORANG MELAYU, TANAH MELAYU DIANTARANYA. KERAJAAN MELAYU TELAH WUJUD SEJAK 1300 M. MUNGKIN LEBIH AWAL DARI ITU, SEBAB TOK NGAH TIDAK MENGAJI BAB SEJARAH. TETAPI BUKU SEJARAH TANAH MELAYU PERNAH TOK NGAH BACA. KERAJAAN NEGERI-NEGERI DI TANAH MELAYU YANG BERSULTAN DAN BERAJA TERMASUK MELAKA TELAH WUJUD. NAMA-NAMA PEJUANG MELAYU SEBELUM MERDEKA SETELAH TANAH MELAYU DI PERINTAH OLEH BELANDA & INGGERIS MEMANG TERCATAT DALAM SEJARAH TANAH AIR KITA.
BETAPA PILUNYA HATI ANAK CUCU CICIT TOK GAJAH, MAT KILAU DATOK BAHAMAN, TOK JANGGUT, TOK SAGOR, DATO' MAHARAJA LELA DAN LAIN-LAIN APABILA DARAH YANG TUMPAH KERANA NEGARA TERCINTA TIDAK DI HARGAI ATAU DI NILAI DENGAN SEBUAH MEMORIAL. APA PULA KATA DULI-DULI TUANKU SULTAN-SULTAN DAN RAJA YANG MASEH ADA BERTAHTA, BAHAWA NINDA ATAU AYAHANDA BAGINDA KETIKA ITU SAMA-SAMA MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN NEGERI MASING-MASING?
SERANGKAP TULISAN DR RIDHUAN TEE " SAYA FIKIR SUDAH SAMPAI MASANYA KITA MERANCANG UNTUK MEMBINA MASA DEPAN DENGAN MEMASTIKAN RAKYAT MEMAHAMI SEJARAH NEGARA YANG SEBENAR DARIPADA BERCAKAP UNTUK MEMBINA MEMORIAL. APA YANG PENTING MENYUSUN AGENDA MENANAMKAN SEMANGAT PATRIOTISME DI KALANGAN RAKYAT."
INILAH AYAT DAN SEMANGAT YANG WAJIB KITA DAHULUKAN DEMI NEGARA DAN RAKYATNYA. TOK NGAH PERCAYA DAN YAKIN DENGAN SEMANGAT DAN AZAM YANG JITU, BUKAN SAHAJA MALAYSIA MAJU TETAPI RAKYATNYA KENTAL BERSEMANGAT WAJA.
KEMERDEKAAN YANG KITA CAPAI BUKANYA UNTUK MENUNJUK KEKUATAN, TETAPI KITA PERLU KUAT, KALAU MAHU BERSAING DENGAN DUNIA LUAR. DENGAN ITU JUGA NEGARA KITA TIDAK BERANI DIPANDANG RENDAH OLEH SESIAPA. FIKIR-FIKIRKANLAH PEMIMPIN BANGSAKU.
TOK NGAH.