Labels

Thursday, June 10, 2010

RMK 10 & EKONOMI ORANG MELAYU.

SEJAK DARI ZAMAN TUN ABDUL RAZAK LAGI EKONOMI ORANG MELAYU DIBINCANG DAN DIOLAH. HINGGA KE ZAMAN DS MOHD NAJIB, HARI INI RMK 10, DI BENTANG DI PARLEMAN, SYABAS DAN TAHNIAH.
DIMANA-MANA PUN ORANG SEMBANG PASAL EKONOMI BANGSA MELAYU. RATA-RATA MEREKA MENYALAHKAN KERAJAAN TERUTAMANYA UMNO ( PEMIMPIN UMNO ). SETELAH 64 TAHUN UMNO UJUD, BERAPA BANYAK PROJEK YANG MEMBERI PELUANG KEPADA AHLI-AHLINYA MENINGKATKAN TARAF EKONOMI MEREKA. SETIAP BAHAGIAN UMNO WAJIB BERUSAHA MENINGKATKAN PENDAPATAN AHLI-AHLINYA.
ADA BANYAK CARA JIKA UMNO HENDAK MENOLONG ORANG MELAYU. KERAJAAN PUN TELAH BANYAK MEWUJUTKAN AGENSI YANG BOLEH MEMBANTU AHLI-AHLI UMNO ATAU ORANG MELAYU BERNIAGA ATAU BERUSAHA BAGI MENINGKATKAN PENDAPATAN. TETAPI SETELAH MERDEKA 52 TAHUN KEDUDUKAN EKONOMI ORANG MELAYU, MASIH LAGI TERCOROT. APA DAH JADI?
KALAU NAK DI CARI SEBAB MENGAPA EKONOMI ORANG MELAYU YANG DIBELA OLEH UMNO, CUKUP BANYAK DAN MEMALUKAN. JADI KITA TAK USAH CARI SEBAB ATAU KESALAHAN SESIAPA. TOK NGAH CADANGKAN SUPAYA SETIAP BAHAGIAN UMNO TUBUH KOPERASI, SEMUA AHLI DI BAHAGIAN ITU MENJADI AHLI DAN MODALNYA DIDAHULUKAN OLEH KERAJAAN, SKM BUAT PEMANTAUAN.
60% PROJEK YANG DIBANGUNKAN DI BAHAGIAN BERKENAAN, BERI KEPADA KOPERASI MELAKSANAKANNYA. DALAM MASA RANCANGAN MALAYSIA KE 10 INI KITA LIHAT APA JADI KEPADA KOPERASI BERKENAAN.
TOK NGAH.