Labels

Saturday, July 31, 2010

ADA LAGI BAPAK YU YANG AKAN KENA.

KESAH BAPAK YU KENA CEKUP DAN DI HADAPKAN KE MAHKAMAH, SUDAH LAMA KITA MAKLUM DAN BACA. MEREKA YANG BERGELAR DAN BERIDINTITI TINGGI YANG DI DAPATI BERSALAH OLEH MAHKAMAH BUKAN LAGIM CERITA BARU.
NAMA-NAMA SEPERTI DATO' HARUN IDRIS, DATO' MOKHTAR HASHIM, TAN SERI ITU DAN TAN SERI INI, DATO' ITU DATO' INI SEMUANYA MENERIMA HABUAN MASING-MASING APABILA MAHKAMAH MENDAPATI BUKTI KUKUH BAHAWA MEREKA TELAH MELAKUKAN KESALAHAN.
SEMALAM KITA DI KEJUTKAN OLEH AKHBAR TENTANG BEKAS MENTERI PENGANGKUTAN, TUN LENG LIONG SIK DIHADAPKAN KE MAHKAMAH YANG DI KATAKAN TERLIBAT DENGAN SKANDAL (PKFZ)? HARI INI TAJUK BERITA BERBUNYI 'SIAPA SELEPAS LIONG SIK?'.
DARI SATU SEGI KITA MERASA BANGGAN KERANA UNDANG-UNDANG DI NEGARA KITA TIDAK PILIH KASIH ATAU MELINDUNGI BAPA YU ATAU VIP DARI TINDAKAN. PUN BEGITU, APABILA SESEORANG VIP ATAU VVIP YANG DIHADAPKAN KEMAHKAMAH, BUKAN SAHAJA NAMA MEREKA YANG TERCEMAR, MALAH NAMA NEGARA JUGA TERPALIT SAMA.
WALAU PUN KES INI BOLEH DIANGGAP TERPENCIL, TETAPI OLEH KERANA YANG TERTUDUH ITU VIP BEKAS PEMIMPIN ATAU PEGAWAI TINGGI KERAJAAN SUDAH PASTI IANYA MENCEMARKAN NAMA BAIK JABATAN DAN KERAJAAN.
DUNIA LUAR AKAN MNELITI DAN MENGKAJI ASPEK-ASPEK YANG BERKENAAN JIKA INGIN MELAWAT ATAU PUN MELABUR KE NEGARA INI. BERITA SEPERTI DI ATAS JARANG-JARANG DI DENGAR, TETAPI KESANNYA AMAT BESAR. DITAMBAH PULA DENGAN BERITA-BERITA JENAYAH KECIL DAN SENSASI YANG DI PAPARKAN SETIAP HARI DI HAMPIR SEMUA AKHBAR DI TANAH AIR, AMAT MEMBERI KESAN NAGATIF KEPADA PELABOR MAHUPUN PELANCONG.
APAKAH IKHTIAR KITA UNTUK MELINDUNGI PERKARA SEPERTI INI TIDAK DI DEDAHKAN BEGITU LUAS MENERUSI MEDIA CETAK ATAU ELEKTRONIK..? KITA JUGA SETUJU PERLUNYA PENDEDAHAN SEBAGAI PERINGATAN ATAU TAULADAN KEPADA YANG LAIN. DENGAN HARAPAN PERKARA CEMAR DAN KEJAM ITU TIDAK BERULANG.
TOK NGAH.