Labels

Thursday, July 22, 2010

KERANA KUASA DAN NAFSU.

MANUSIA DIAJADIKAN ALLAH SAMA SAHAJA, DARI AIR MANI YANG DI KATIGORIKAN SEBAGAI NAJIS. BAGI MEMBEZAKAN MEREKA IALAH DENGAN ILMU DAN AMALAN YANG DI REDAI OLEH ALLAH.
TETAPI RAMAI MANUSIA YANG TERPENGAROH DAN TERPEDAYA DENGAN NAFSU DAN INGIN BERKUASA. ILMU YANG ADA DISALAHGUNAKAN DISEBABKAN NAFSU YANG JAHAT. MENUSIA SEPERTI INI AKAN MUNCUL DIMANA-MANA DI DUNIA INI TERMASUKLAH DI MALAYSIA.
SEMENANJUNG TANAH MELAYU, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU DAN MALAYSIA ADALAH SEBUAH NEGARA YANG SAMA. RAKYATNYA YANG BERKETURUNAN MELAYU TANPA PEGANGAN AGAMA DIPENGARUHI AGAMA HINDU KEMUDIAN BERUGAMA ISLAN DALAM KURUN KE 13 MASIHI. DIMANA PARAMISUARA MEMELUK AGAMA ISLAM KETIKA ITU SEMUA RAKYATNYA MENURUT BERSYAHADAH MENGANUT ISLAM.
BERATUS TAHUN DIJAJAH OLEH PORTUGIS, BELANDA DAN INGGERIS HINGGALAH MENCAPAI KEMERDEKAAN PADA 31 OGOS 1957. ORANG MELAYU DI SEMENANJUNG TANAH MELAYU, MALAYA KETIKA ITU, MULA BANGKIT SETELAH DIJAHA OLEH JEPUN SELAMA 4 TAHUN LEBIH. KEMUDIAN DI RAMPAS OLEH KOMUNIS SELAMA 14 HARI PADA TAHUN 1945. PERISTIWA 14 HARI INI BANYAK MENINGGALKAN KESAN SEJARAH HITAM YANG MENYAYAT HATI DAN DENDAM YANG HINGGA KE HARI INI BELUM PULIH. DENGAN WUJUDNYA CADANGAN PENUBUHAN MALAYAN UNION OLEH BRITISH SEKITAR TAHUN 1946 MAKA WUJUDNYA UMNO PADA 11 MEI 1946 DI ISTANA BUKIT SIRIN JOHOR YANG DITERAJUI OLEH DATO' ONN.
DI SINILAH MULANYA KUASA ORANG MELAYU ITU LAHIR DENGAN SEMANGAT YANG BERKOBAR-KOBAR UNTUK MEMPERTAHANKAN NEGARA, MEMBELA BANGSA DAN AGAMA.
SETELAH 53 TAHUN MERDEKA, UMAT MELAYU YANG TINGGI BUDI BAHSANYA, LEMAH LEMBUT PEKERTINYA, MALAH BERAMAL DENGAN AGAMA ISLAM DENGAN TAAT KEPADA RAJA DAN PEMERINTAH, KINI KITA BERHADAPAN DENGAN PERUBAHAN YANG BERBEZA SEKALI JIKA DIBANDINGKAN SEBELUM MERDEKA.
ABAT INI BANYAK DI KUASAI OLEH NAFSU NAFSI YANG MAHUKAN KUASA, KEKAYAAN DAN KEMEWAHAN PERIBADI.
TOK NGAH.