Labels

Wednesday, August 19, 2009

KETUA KAMPUNG DI TAULIAHKAN .

TAK BERAPA HARI YANG LALU, SEMUA KETUA KAMPUNG SELURUH NEGERI PERAK TELAH DI TAULIAHKAN DALAM SATU MAJLIS DI DEWAN BANKUET, SYABAS DAN TAHNIAH DI UCAPKAN.

APA YANG TOK NGAH NAK KESAHKAN DI SINI IALAH PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB SEAGAI KETUA KAMPUNG. WALAU PUN TOK NGAH TIDAK PERNAH JADI KETUA KAMPUNG, TETAPI TOK NGAH BERPENGALAMAN BERKAWAN DENGAN KETUA KAMPUNG DAN MENANTU KEPADA BEKAS KETUA KAMPUNG. OLEH ITU TOK NGAH INGIN BERKONGSI DENGAN ANDA APAKAH PERANAN DAN KEPERLUAN SE SEORANG KETUA KAMPUNG ITU.

SISTEM PEMERINTAHAN KERAJAAN MELAYU DAHULU, KETUA KAMPUNG ATAU PAK LURAH MEMAINKAN PERANAN PENTING BAGI MENJAGA KESELAMATAN, DAN KEAMANAN DALAM KAMPUNG ITU. SEMUA MASALAH DAN PERKARA YANG BERLAKU DALAM KAMPUNG AKAN DI LAPORKAN KEPADANYA. KETUA KAMPUNG DI ANGGAP SEBAGAI PEMERINTAH TERTINGGI ATAU WAKIL RAJA.

BUKAN MUDAH BERTUGAS SEBAGAI KETUA KAMPUNG, BURUK BAIK SE SEBUAH KAMPUNG ITU TERLETAK DI BAHUNYA. MALAH PANDANGAN DAN KEPUTUSAN YANG DI BUAT OLEH KETUA KAMPUNG ADALAH SEBAGAI KATA PUTUS, ANAK BUAH HARUS PATUH DAN AKUR.

KINI KETUA KAMPUNG BERTAMBAH BANYAK TUGAS DAN PERANAN YANG PERLU DILAKSANAKAN. SISTEM PEMILIHAN KETUA KAMPUNG JUGA TELAH DI POLITIKAN. PUN BEGITU MASIH BOLEH BERFUNGSI MENGIKUT STRUKTUR YANG BERLANDASKAN PERUNDANGAN SESEBUAH NEGERI DI MALAYSIA.

KITA ADA PEGAWAI DAERAH, ADA WAKIL RAKYAT, KETUA BAHAGIAN, ADA PENGHULU DAN TURUN KEPADA KETUA KAMPUNG ATAU KETUA CAWANGAN, YANG JUGA PENGERUSI JKKK. KEBANYAKAN KETUA KAMPUNG DI CADANGKAN OLEH WAKIL RAKYAT ATAU KETUA BAHAGIAN. BILA DI ATAULIAHKAN MEREKA PASTI DILANTIK SEBAGAI PENGERUSI JKKK.

KEDUDUKAN KETUA KAMPUNG SEKARANG TERUS KEPADA KETUA BAHAGIAN. DAN MEMAINKAN DUA ATAU TIGA PERANAN, IAITU KETUA KAMPUNG, KETUA CAWANNGAN DAN PENGERUSI JKKK. ADA JUGA KETUA KAMPUNG YANG TIDAK MENJADI KETUA CAWANGAN/ PENGERUSI JKKK.

APABILA SEORANG MEMEGANG TIGA JAWATAN SEKALI GUS DALAM SEBUAH KAMPUNG, PASTI ADA YANG TIDAK KENA, MALAH ADA PULA YANG BERLAGAK BONGKAK. LEBIH PARAH LAGI MEREKA TELAH LEBIH DARI DUA PENGGAL MEMEGANG JAWATAN. PANDANGAN ANAK BUAH TIDAK DI INDAHKAN. BANYAK KEPUTUSAN YANG DI BUAT TIDAK MENGIKUT SELERA ORANG RAMAI.

SETELAH 52 TAHUN MERDEKA, KAMPUNG MASIH LAGI TIDAK MAJU, EKONOMI PENDUDUK TIDAK MENINGKAT, APAKAH PERANAN KETUA KAMPUNG,
PENGERUSI JKKK? APA YANG HARUS DI LAKUKAN ELOKLAH DI GILIR-GILIRKAN.
TIDAK KEPADA SEORANG SAHAJA BERTAHUN-TAHUN, HINGGA UMOR 70 TAHUN PUN MASIH JADI KETUA KAMPUNG DAN PENGERUSI JKKK.

SEKARANG KITA PERLUKAN ORANG MUDA YANG CERGAS DAN BERINOVASI SEBAGAI KETUA ATAU PEMIMPIN. KETUA KAMPUNG YANG BANYAK MEMBUAT KARENAH DAN TIDAK DI RESTUI OLEH ORANG KAMPUNG, HARUSLAH MENARIK DIRI ATAU TIDAK DILANTIK. KAMPUNG TIDAK MAJU ANAK BUAH TIDAK MEMBERIKAN KERJASAMA SIA-SIALAH JAWATAN YANG DI SANDANG.

TOK NGAH.