Labels

Sunday, August 9, 2009

PELBAGAI PIHAK MENYOKONG TPM.

"SUDAH TERANG LAGI BERSULUH" SEPOTONG PERIBAHASA MELAYU YANG SINONIM DENGAN APA YANG DILAKUKAN OLEH PENASIHAT PKR DALAM SEMINGGU YANG LALU, DEMI MENGALIHKAN PERHATIAN RAKYAT TERHADAP KES YANG DIHADAPI OLEH DSA.

PELBAGAI PIHAK MEMBERI SOKONGAN TERHADAP KENYATAAN YANG DIBUAT OLEH YAB TPM TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN "ANUWAR PENGKHIANAT BANGSA (MELAYU). NAMPANYA BELIAU TIDAK KESEORANGAN, SELAIN DARI VETERAN UMNO MALAYSIA, BANYAK LAGI NGO MELAYU DAN ISLAM MENYOKONG KENYATAAN YAB TPM. PALING BARU AWANG SELAMAT YANG TERSIAR DALAM RUANG BISIK-BISIK MINGGUAN MALAYSIA 9 OGOS 2009.

TOK NGAH TURUT TERUJA UNTUK BERKONGSI PENDAPAT, KOT KOT DSA BOLEH INSAF DAN BERTAUBAT, LANTAS MEMOHON MAAF SECARA TERBUKA KEPADA RAKYAT MALAYSIA KHUSUSNYA BANGSA MELAYU. ANDAINYA BELIAU SEDAR BAHAWA BELIAU DAN KETURUNANNYA JUGA BANGSA MELAYU? BANGSA MEJORITI DIMALAYSIA KINI.

SUDAH BANYAK PERKARA DAN ANGKARA YANG DIRANCANG DAN AKAN DILAKUKAN OLEH ANUWAR IBRAHIM BAGI MENCAPAI CITA-CITANYA. SEMUA KEMUDAHAN DAN SALURAN TELAH DAN AKAN DIGUNAKAN DEMI DENDAM DAN AMARAH YANG SUKAR UNTUK DIKIKIS. HATI ORANG ISLAM YANG BERIMAN TIDAK HARUS DEMIKIAN. BANYAK CARA DAN AMALAN YANG BOLEH DILAKUKAN MENGIKUT AJARAN ISLAM.

TETAPI MALANG SEKALI BAGI DSA TIDAK DINASIHATI OLEH MURSYIDUL AM PAS UNTUK BERBUAT DEMIKIAN. MALAH BELIAU MENGIKUT TUNJUK AJAR DAP DAN PKR ( PARTI KUCARKACIR RAKYAT ). SEBELUM DATANGNYA LIMA PERKARA YANG PERLU DI INGATI OLEH SEMUA ORANG ISLAM. DALAM USIA YANG MENJANGKAU 60 AN, APAKAH LAGI YANG HENDAK DI KEJAR ATAU HENDAK DITEROKAI OLEH ORANG ISLAM DALAM DUNIA INI?

NABI SAW, HIDUP HANYA 63 TAHUN, DALAM MASA 13 TAHUN BAGINDA MENYEBARKAN ISLAM KE SELURUH DUNIA, APAKAH KITA UNTUK MEYEBARKAN FITNAH DAN MEMPORAK PERANDAKAN RAKYAT DAN NEGARA, HINGGA KE AKHIR HAYAT?

SELAMA 17 TAHUN DSA DALAM KERAJAAN BN ( UMNO ) MASIH TIDAK MAHU BERTERIMA KASIH ATAU BERSHUKURKAH KEPADA RAHMAT DAN NIKMAT YANG DI BERI OLEH ALLLAH? ANDAINYA ANDA DI INAYA, BERDOALAH KEPADA ALLAH, INSYAALLAH TUHAN AKAN QABULKAN. BUKANNYA BERTINDAK DENGAN CARA YANG SALAH DAN TIDAK BERTAMADUN. IBARAT KATA PEPATAH "SA EKOR KERBAU MEMBAWA LUMPUR HABIS SEMUANYA TERPALIT".

BANYAK CERITA BANYAK CONTOH YANG BOLEH DIAMBIL IKTIBAR, SAMA ADA DARI AL QURAN ATAU HADIS, SEBAGAI PEDOMAN HIDUP. BOLEH BACA, BOLEH SEMAK DAN BOLEH TERJEMAH SENDIRI.

TOK NGAH SELALU DENNGAR TOK GURU MENGAJAR DI SURAU DAN MASJID, DUNIA SUDAH AKHIR ZAMAN DAN KIAMAT TELAH HAMPIR...? APAKAH INI SALAH SATU TANDA-TANDA AHKIR ZAMAN? PASTI MURSYIDUL AM PAS BOLEH JELASKAN. ADALAH MENJADI KEWAJIBAN TOK GURU UNTUK MENTERJEMAHKAN APA YANG SEDANG BERLAKU DALAM NEGARA SEKARANG? RAKYAT MALAYSIA KHASNYA ORANG MELAYU ( ISLAM ), KELIRU DAN KABUR DENGAN GEJALA YANG SEDANG DAN AKAN BERLAKU ESOK ATAU LUSA.

BERPOLITIK BOLEH, BERDAKWAH BOLEH, MALAH BERBUAT DOSA JUGA BOLEH DI ELAKAN. TETAPI SEMUANYA DENGAN ADANYA ILMU. APAKAH PEMIMPIN POLITIK KHASNYA PEMBANGKANG TIDAK BERILMU? JIKA ADA, ILMU APAKAH YANG MEREKA PEROLEHI? BUKANKAH ILMU DITUNTUT UNTUK BERBUAT KEBAIKAN DAN MENCEGAH KEMUNGKARAN? DOSA AKAN TERHAKIS DENGAN AMALAN YANG BAIK, DAN IA AKAN BERTAMBAH JIKA KITA KHIANAT, DENDAM, MENGUMPAT, MINUM ARAK, BERJUDI DAN BERZINAH.

OLEH YANG DEMIKIAN, TANGGUNGJAWAB SIAPAKAH BAGI MENGATASI GEJALA TIDAK BAIK ITU DARI BERLAKU? PASTINYA PEMIMPIN, ULAMAK, PARA ILMUAN DAN MEREKA YANG MENGGELAR DIRI MEREKA PEMBELA RAKYAT.

PERPADUAN RAKYAT BERBILANG KAUM DI MALAYSIA KINI TELAH RETAK MENATI BELAH. MALAH JIKA DI RENUNG LEBIH DEKAT, MELAYU SAMA MELAYU SEMAKIN LAYU SILATURAHIMNYA. FAHAMAN POLITIK PERKAUMAN TELAH MENGHAKIS AMALAN MUHIBAH ANTARA PEMIMPIN DENGAN PEMIMPIN DAN RAKYAT DENGAN RAKYAT. JIKA MOMAHED EZAM MENGATAKAN AGENDA DEMONTRASI ROSAKAN ASAS NEGARA, MERBAHAYA. TOK NGAH RASA PERPADUAN YANG RETAK MENANTI BELAH LEBIH MERBAHAYA.

ALLAH BERPESAN " BERLUMABA-LUMBALAH KAMU UNTUK MENDAPATKAN KEAMPUNAN DARINYA UNTUK MENDAPATKAN SYURGA YANG LUASNYA SELEBAR LANGIT DAN BUMI".

TOK NGAH.