Labels

Thursday, October 29, 2009

SATU SEKOLAH SATU BAHASA ,1 MALAYSIA.

CADANGAN PROF. EMERITUS TAN SRI KHOO KAY KIM, SUPAYA KERAJAAN MEWUJUDKAN SEKOLAH SATU ALIRAN, ADALAH SATU PERKARA YANG DI NANTI-NANTI DAN SEHARUSNYA TELAH DILAKSANAKAN AWAL-AWAL LAGI SETELAH MENCAPAI KEMERDEKAAN.

SEJAK DARI ZAMAN PENYATA TUN ABDUL RAZAK, PENYATA RAHMAN TALIB HINGGA KINI DUA ORANG MENTERI YANG BERTANGGUNG JAWAB TENTANG PELAJARAN DAN PENDIDIKAN TINGGI. KITA MASIH LAGI TERCARI-CARI DAN TERAGAK-AGAK UNTUK MELAKSANAKAN SATU SEKOLAH DAN SATU ALIRAN. APAKAH PUNCA HALANGAN TIDAK SIAPA TAHU.

APA PUN KINI TELAH TIBA MASANYA SEKOLAH TERSEBUT DI RIALISASIKAN DENGAN IKHLAS DAN TERBUKA. SEMUA PIHAK KINI TELAH SEDAR DAN NAMPAK DENGAN ADANYA SEKOLAH SATU ALIRAN ITU WAJIB BAGI SEBUAH NEGARA YANG MERDEKA DAN MAJU.

DEMI PERPADUAN KAUM, SEKOLAH SATU ALIRAN INI AMAT WAJAR DAN MEMBERI KESAN, SERTA BERDAYA MELAHIRKAN MASYARAKAT YANG BERBILANG KAUM TETAPI BERSATUPADU. PERPADUAN YANG KITA SARAN DAN LAUNG-LAUNGKAN SELAMA INI PASTI MENJADI LEBIH MANTAP.

KERAJAAN DAN PEMIMPIN YANG DIPILIH OLEH RAKYAT, SEHARUSNYA LEBIH PRIHATIN DAN MENERIMA CADANGAN BERKENAAN DENGAN HATI DAN DADA YANG LAPANG. VETERAN UMNO MALAYSIA, AMAT BERSETUJU DAN MENGHARAPKAN PELAKSANAANYA DISEGERAKAN.

TOK NGAH.